Předmět Hygiena a výživa (CVA / PHAV)
Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CVA / PHAV - Hygiena a výživa, Obchodně-podnikatelská fakulta v Karviné, Slezská univerzita v Opavě (SU).
Top 10 materiálů tohoto předmětu
Materiály tohoto předmětu
Materiál | Typ | Datum | Počet stažení |
---|
Další informace
Obsah
1. Výživa člověka - potrava, poživatiny, potraviny, základní pojmy z oblasti výživy, vlivy na výživu člověka2. Anatomie a fyziologie trávicí soustavy, vylučovací soustavy, úloha krevního a lymfatického systému ve výživě, smyslová ústrojí3. Potřeba a význam výživy4. Energetická, biologická a výživná hodnota potravin5. Druhy stravy, způsoby a zásady stravování, diferenciace ve výživě podle věku6. Produkce a význam biopotravin7. Význam dietního stravování8. Racionální výživa9. Patofyziologie výživy - nedostatečná a nevyvážená strava, civilizační choroby, potravinové alergie10. Alkohol ve výživě11. Mezinárodní gastronomie - základní charakteristiky zahraničních kuchyní z pohledu výživové hodnoty pokrmů.12. Hygiena provozů veřejného stravování, HACCP,osobní hygiena pracovníků ve stravovacích službách, hygiena pracoviště, kontrola hygienické péče, legislativa13. Význam hygieny v provozu, hlavní patogeny v potravinách.
Získané způsobilosti
Studenti získají základní vědomosti o běžných druzích surovin potřebných k přípravě pokrmů a naučí se chápat spojitost mezi nabídkou stravování a prosperitou, mezi stravováním, tělesnou kondicí a zdravím. Naučí se určovat energetickou a biologickou hodnotu potravin, diferencovat mezi zdravou a klasickou výživou, poznávat nebezpečí plynoucí z nekvalitních potravin a z obsahu cizorodých látek. Celkovou orientaci doplňuje učivo o vhodných a nevhodných úpravách potravin a hodnocení vybraných zbožových komodit.
Literatura
NOVOTNÝ, I. HRUŠKA, M.. Biologie člověka. Fortuna Praha, 2003. ISBN 80-7168-819-3.VÁCLAVÍNKOVÁ. K. Hygiena a výživa. Karviná, 2014. KRÓLOVÁ, K. Hygiena a výživa I. OPF Karviná, 2010. KRÓLOVÁ, K. Hygiena a výživa II. OPF Karviná, 2011. ISBN 978-80-7248-635-9.Vyhláška č. 137/2004 Sb. o hygienických požadavcích na stravovací služby a o zásadách osobní a provozní hygieny při činnostech epidemiologicky závažných, ve znění Vyhlášky č. 602/2006 Sb. MARADOVÁ, EVA. Výživa a hygiena ve stravovacích službách. Praha:Vysoká škola hotelová, 2001. PÁNEK, J., POKORNÝ, J. A KOL. Základy výživy, Svoboda Servis, 2002, ISBN 80-86320-23-5. KUNOVÁ, V.. Zdravá výživa. Grada, Praha, 2004. ISBN 978-80-247-0736-5.POKORNÝ A KOL. Analýza potravin, Praha, VŠCHT, 1990, ISBN 80-70-80-047-X. OLDŘICH, M. Bezpečnost pokrmů v gastronomii. České a slovenské odborné nakladatelství s., r.o. Praha 5, 2004. ISBN 80-903401-0-5.SPRENGER, R. A. Hygiene for Management - A text for food courses. 8th ed. London: Hiehfield Publications, 1998. FRANK J.. Kuchařský zeměpis. Lika klub Praha, 2008. ISBN 978-80-860869-50-.VOTAVA, M. Lékařská mikrobiologie obecná. Brno, Neptun, 2001. Nařízení č. 852/2004 Sb. o hygieně potravin (předpis se týká problematiky veřejného stravování). Nařízení EP a Rady č. 178/2002 Sb., kterým se stanoví obecné zásady a požadavky potravinového práva, zřizuje se Evropský úřad pro bezpečnost potravin a stanoví postupy týkající se bezpečnosti potravin (předpis se týká problematiky veřejného stravování). Nařízení Komise (ES) č. 2073/2005 Sb., o mikrobiologických kritériích pro potraviny. Odborné časopisy: Výživa a potraviny, Výroba potravin a jejich uvádění do oběhu. MAŠEK, L. Potraviny a nápoje v kostkce. Ratio: Třebestovice. KADLEC, P. Technologie potravin I, II. VŠCHT Praha, 2002. ISBN 80-7080-509-9.HRUBÝ, S. Výživa v kostce, Úvaly, Ratio. Úvaly: Ratio, 1996. ISBN 90-00-03-375-X.FOŘT, P. Výživa v otázkách a odpovědích. ISBN 978-80-86462-12-9.Zákon č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů. KRAJČOVÁ, J. Zbožíznalství. Praha: VŠH, 2005. ISBN 978-80-86578-51-4.TACY, M. Zemědělství a potraviny v tržní ekonomice. VŠZ Praha, 1993. ISBN 80_213_O150-3.
Požadavky
kombinovaná forma zkoušky, seminární práce, 50% povinná účast na seminářích
Garant
Mgr. Jiří HONKA, Ph.D.
Vyučující
Mgr. Jiří HONKA, Ph.D.Ing. Miroslava KOSTKOVÁ, Ph.D.Mgr. Klára VÁCLAVÍNKOVÁ