Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kvalita a bezpečnost potravin (CVA / PKBP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CVA / PKBP - Kvalita a bezpečnost potravin, Obchodně-podnikatelská fakulta v Karviné, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Bezpečnost potravin v EU2. Struktura bezpečnosti potravin v ČR3. Kvalita potravin a potravinových surovin,4. Systém RASFF, ISO 22 000, HACCP, systémy dodržování kvality potravin.5. Všeobecné požadavky na označování potravin6. Aplikace hlavních principů bezpečnosti potravin na gastronomické provozy.7. Trendy v úpravě potravin8. Vliv obalů na kvalitu potravin9. Kvalita masa, masných výrobků, tuků10. Kvalita mléka a mléčných výrobků11.Význam a kvalita ovoce a zeleniny12. Kvalita nápojů a rizika z jejich konzumace13. Význam bezpečnosti potravin z hlediska hodnocené rizik - biologických, chemických a fyzikálních.

Získané způsobilosti

Předmět seznamuje s významem zajišťování bezpečnosti potravin, s fungováním systému bezpečnosti potravin a složkami, které se na systému podílí. Pozornost je věnována také mezinárodním normám vztahujícím se k této problematice a také jsou charakterizovány vybrané skupiny potravin.

Literatura

KRÓLOVÁ, K. Bezpečnost a kvalita potravin - úvod do problematiky. Karviná: SU OPF, Distanční studijní opora, 2011. Suková, I. Průvodce označováním potravin. Praha: UZPI, 2006. ISBN 80-7271-174-1.GABRYŠOVÁ, M. Teorie jakosti. Karviná: SU OPF, 2004. ISBN 80-7248-249-1.OLDŘICH, M. Bezpečnost pokrmů v gastronomii. České a slovenské odborné nakladatelství s., r.o. Praha 5, 2004. ISBN 80-903401-0-5.KADLEC, P., MELZOCH,K.,VOLDŘICH, M. A KOL. Co byste měli vědět o technologii potravin? Technologie potravin. KEY Publishing s.r.o. : Ostrava, 2009. ISBN 978-80-7418-051-4.KALAČ, P. Funkční potraviny, kroky ke zdraví. Dona České Budějovice, 2003. ISBN 80-7322-029-6.ODSTRČIL, J., ODSTRČILOVÁ, M. Chemie potravin. Brno:NCO NZO, 2006. ISBN 80-7013-435-6.FRANK, J. Kuchařský zeměpis. Praha, 2008. Nařízení evropského parlamentu a rady (ES) č. 852/2004, 853/2004 a 854/2004 - hyg. balíček. Odborné časopisy: Výživa a potraviny, Výroba potravin a jejich uvádění do oběhu, Food service, Minutka, Gastronomický obzor, Hotel Revue. BUŇKA, F. a kol. Senzorická analýza potravin I. UTB ve Zlíně, 2008. BERÁNEK, J. Slovník potravinářů a gastronomů. MAG Consulting s. r. o, 2005. ISBN 80-86724-04-2.SEDLÁČKOVÁ, H., NODL, L.. Technologie přípravy pokrmů. Fortuna Praha, 2003. ISBN 80-7168-863-0.KRAJČOVÁ, J. Zbožíznalství vyd. 4. Praha: Vysoká škola hotelová, 2007. ISBN 80-86578-68-2.

Požadavky

50% povinná účast v seminářích, písemná forma zkoušky, obhajoba seminární práce.

Vyučující

Mgr. Jiří HONKA, Ph.D.Mgr. Klára VÁCLAVÍNKOVÁ