Předmět Nápojová kultura (CVA / PNAK)
Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CVA / PNAK - Nápojová kultura, Obchodně-podnikatelská fakulta v Karviné, Slezská univerzita v Opavě (SU).
Top 10 materiálů tohoto předmětu
Materiály tohoto předmětu
Materiál | Typ | Datum | Počet stažení |
---|
Další informace
Obsah
1. Členění nápojů, nápojový lístek2. Nealkoholické nápoje, výrova sladu3. Výroba piva, historie, druhy4. Pivní hospodářství5. Výroba přírodního vína, historie, vinařství ve světě6. Vinařský zákon, odrůdy a známky v ČR7. Členění vín dle technologického zpracování8. Víno v moderní gastronomii9. Destiláty a jejich členění, výroba lihu, likéry a jejich členění a servis lihovin10. Bar a barový inventář, členění míchaných nápojů a technika jejich přípravy11. Teplé nápoje, čaj, kakao, čokoláda12. Káva a nápoje z kávy13. Trendy v nápojové kultuře, osobnost nápojáře
Získané způsobilosti
Praktická cvičení jsou zaměřená na ošetřování a čepování piva, servis nealkoholických nápojů a vín, přípravu káv a základy přípravy míchaných nápojů.
Literatura
MIKŠOVIC, A. Bar mixologie historie management. CONSOFF, s.r.o., 2009. ISBN 978-80-254-3983-8.MIKŠOVIC, A. Bar provoz a produkt. Olomouc: Sdružení PDN, 1999. ISBN 80-238-3789-3.CALLEC, Ch. Encyklopedie vína. Čestlice: Rebo Productions, 1999. ISBN 80-7021-421-X.FIALKOVÁ, B. Enologie a odborná degustace. Praha: VŠH, 2005. ISBN 80-86578-53-4.TOBIAS PEHLE A KOL. Lexikon aperitivy a digestivy. Rebo Productions, 2006. ISBN 80-7234-505-2.SALAČ, M. Stolničení. Praha: Fortuna, 1996. ISBN 80-7168-333-7.VEČERKOVÁ, H., KISS, J. Abeceda piva. Edice ČsT, 2007. ISBN 987-80-85005-86-8.DUFEK, O. Čaj mnoha chutí (historie, příprava, recepty, občerstvení podávaná k čaji). Praha, 2001. ISBN 80-85936-32-1.VERHOF, B. Encyklopedie piva. Čestlice: Rebo Productions, 1999. ISBN 80-7234-012-3.ŠEVČÍK, L. Hledání pravdy o víně - Bílá vína. Praha: Grada Publishing, 1999. ISBN 80-7169-754-0.ŠEVČÍK, L. Hledání pravdy o víně - Červená vína. Praha: Grada Publishing, 1999. ISBN 80-7169-840-7.ŠEVČÍK, L. Hledání pravdy o víně - Šumivá vína a brandy. Praha: Grada Publishing, 1999. ISBN 80-7169-702-8.THORN, J. Káva - příručka pro labužníky. Praha: Fortuna Print. ISBN 80-86144-64-X.VÍTKOVÁ, M. Kultura stolování. Hradec Králové: Univerzita Hradec Králové, 1999. ISBN 80-7041-579-7.Pehle, T. Lexikon aperitivy a digestivy. Rebo Produktion, 2006. ISBN 80-7234-505-2.Kelblová, M. Lexikon nápojů. Grada Publishing, 2006. ISBN 80-247-1463-9.GASNIER, V. Nápoje. Bratislava Slovart, 2006. ISBN 80-7209-839-X.METZ, R., GRUNER H., KESSLER, T. Restaurace a host. nakl. Evropa Sobotáles, 2008. ISBN 978-80-86706-18-4.ASČR. Sommelier, povolání budoucnosti. Praha: Triangl, 2001. ISBN 80-903079-1-6.ŠEVČÍK, L., DVOŘÁK, I. Sommelierství - umění podávat víno. Praha: Grada Publishing, 2002. ISBN 80-247-0188-X.
Požadavky
Úspěšné zvládnutí teorie výroby, servisu a gastronomických pravidel podávaných nealkoholických a alkoholických teplých a studených nápojů, 70% povinná účast na seminářích.
Garant
Ing. Jiří POLÁČEK
Vyučující
Mgr. Alexandr BURDAIng. Jiří POLÁČEKIng. Pavlína ŠMACHOVÁ