Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Nápojová kultura (CVA / PNAK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CVA / PNAK - Nápojová kultura, Obchodně-podnikatelská fakulta v Karviné, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Členění nápojů, nápojový lístek2. Nealkoholické nápoje, výrova sladu3. Výroba piva, historie, druhy4. Pivní hospodářství5. Výroba přírodního vína, historie, vinařství ve světě6. Vinařský zákon, odrůdy a známky v ČR7. Členění vín dle technologického zpracování8. Víno v moderní gastronomii9. Destiláty a jejich členění, výroba lihu, likéry a jejich členění a servis lihovin10. Bar a barový inventář, členění míchaných nápojů a technika jejich přípravy11. Teplé nápoje, čaj, kakao, čokoláda12. Káva a nápoje z kávy13. Trendy v nápojové kultuře, osobnost nápojáře

Získané způsobilosti

Praktická cvičení jsou zaměřená na ošetřování a čepování piva, servis nealkoholických nápojů a vín, přípravu káv a základy přípravy míchaných nápojů.

Literatura

MIKŠOVIC, A. Bar mixologie historie management. CONSOFF, s.r.o., 2009. ISBN 978-80-254-3983-8.MIKŠOVIC, A. Bar provoz a produkt. Olomouc: Sdružení PDN, 1999. ISBN 80-238-3789-3.CALLEC, Ch. Encyklopedie vína. Čestlice: Rebo Productions, 1999. ISBN 80-7021-421-X.FIALKOVÁ, B. Enologie a odborná degustace. Praha: VŠH, 2005. ISBN 80-86578-53-4.TOBIAS PEHLE A KOL. Lexikon aperitivy a digestivy. Rebo Productions, 2006. ISBN 80-7234-505-2.SALAČ, M. Stolničení. Praha: Fortuna, 1996. ISBN 80-7168-333-7.VEČERKOVÁ, H., KISS, J. Abeceda piva. Edice ČsT, 2007. ISBN 987-80-85005-86-8.DUFEK, O. Čaj mnoha chutí (historie, příprava, recepty, občerstvení podávaná k čaji). Praha, 2001. ISBN 80-85936-32-1.VERHOF, B. Encyklopedie piva. Čestlice: Rebo Productions, 1999. ISBN 80-7234-012-3.ŠEVČÍK, L. Hledání pravdy o víně - Bílá vína. Praha: Grada Publishing, 1999. ISBN 80-7169-754-0.ŠEVČÍK, L. Hledání pravdy o víně - Červená vína. Praha: Grada Publishing, 1999. ISBN 80-7169-840-7.ŠEVČÍK, L. Hledání pravdy o víně - Šumivá vína a brandy. Praha: Grada Publishing, 1999. ISBN 80-7169-702-8.THORN, J. Káva - příručka pro labužníky. Praha: Fortuna Print. ISBN 80-86144-64-X.VÍTKOVÁ, M. Kultura stolování. Hradec Králové: Univerzita Hradec Králové, 1999. ISBN 80-7041-579-7.Pehle, T. Lexikon aperitivy a digestivy. Rebo Produktion, 2006. ISBN 80-7234-505-2.Kelblová, M. Lexikon nápojů. Grada Publishing, 2006. ISBN 80-247-1463-9.GASNIER, V. Nápoje. Bratislava Slovart, 2006. ISBN 80-7209-839-X.METZ, R., GRUNER H., KESSLER, T. Restaurace a host. nakl. Evropa Sobotáles, 2008. ISBN 978-80-86706-18-4.ASČR. Sommelier, povolání budoucnosti. Praha: Triangl, 2001. ISBN 80-903079-1-6.ŠEVČÍK, L., DVOŘÁK, I. Sommelierství - umění podávat víno. Praha: Grada Publishing, 2002. ISBN 80-247-0188-X.

Požadavky

Úspěšné zvládnutí teorie výroby, servisu a gastronomických pravidel podávaných nealkoholických a alkoholických teplých a studených nápojů, 70% povinná účast na seminářích.

Garant

Ing. Jiří POLÁČEK

Vyučující

Mgr. Alexandr BURDAIng. Jiří POLÁČEKIng. Pavlína ŠMACHOVÁ