Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Analysis for Economists (EVS / BAAPE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu EVS / BAAPE - Analysis for Economists, Obchodně-podnikatelská fakulta v Karviné, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Význam národního účetnictví pro ekonomii2. Systém národních účtů a jeho vymezení3. Institucionální sektory a odvětví4. Transakce5. Účty6. Hrubý domácí produkt, agregátní poptávka, agregátní nabídka a hospodářský růst7. Ceny8. Práce a mzdy9. Platební bilance10. Konjunkturální analýza11. Komparativní ekonomie a její teoretická východiska12. Komparace ekonomických systémů13. Kritéria pro komparaci ekonomických systémů1. Národní účetnictví a jeho role v národním hospodářství. Podstata národního účetnictví. Význam národního účetnictví pro makroekonomickou analýzu a komparativní ekonomii. Vzájemný vztah mezi národním účetnictvím a makroekonomickým modelováním.2. Filozofie národního účetnictví. Výroba, důchod, úspory a akumulace. Časové a prostorové vymezení ekonomických jevů v rámci národního účetnictví. Jednotky stejnorodé produkce. Institucionální jednotky. Národní hospodářství.3. Institucionální sektory a jejich funkce v ekonomice. Definice jednotlivých institucionálních sektorů. Čistá odvětví a Standardní klasifikace produkce. Odvětví činnosti a odvětvová klasifikace ekonomických činností.4. Způsob zaznamenávání transakcí. Transakce se zbožím a službami. Rozdělovací transakce. Finanční transakce. Ostatní položky akumulace.5. Využití účtů v rámci systému národních účtů. Účet transakcí. Účet jednotky. Majetkový účet a čisté jmění. Podúčty a jejich členění.6. Hrubý domácí produkt a způsoby jeho měření hrubého domácího produktu. Agregátní poptávka a její role v ekonomice. Agregátní nabídka a její role v ekonomice. Krátkodobý a dlouhodobý ekonomický růst. Vliv agregátní poptávky a agregátní nabídky na hospodářský růst.7. Cenové indexy jako nástroj pro měření pohybu cenové hladiny. Index spotřebitelských cen. Indexy cen výrobců. Index cen dovozu a vývozu. Inflace a její členění.8. Trh práce a toky na trhu práce. Zaměstnanost a nezaměstnanost a způsoby jejich měření. Přirozená míra nezaměstnanosti. Mzdy a produktivita práce.9. Členění platební bilance. Běžný účet, zahraniční obchod a směnné relace. Kapitálový účet. Finanční účet a investiční pozice země vůči zahraničí. Oficiální vyrovnávací bilance a zahraniční zadluženost.10. Pojetí, obsah a struktura konjunkturální analýzy. Konjunkturální průzkumy. Konjunkturální ukazatele. Souhrnný indikátor důvěry. Vybrané burzovní indexy a jejich role v konjunkturální analýze.11. Komparativní ekonomie a příčiny jejího vzniku. Historický vývoj komparativní ekonomie. Základní impulsy pro rozvoj komparativní ekonomie.12. Ekonomický systém a jeho vymezení. Mechanismy alokace vzácných zdrojů, formy vlastnictví, úloha plánování. Problémy spojené s komparací jednotlivých ekonomických systémů. Metody komparace hospodářských ukazatelů: metoda přímého srovnání objemu HDP, metoda parity kupní síly a metoda fyzických ukazatelů.13. Vybrané soustavy srovnávacích kritérií. Makroekonomické výkonnostní indexy. Magické n-úhelníky a jejich role v komparativní ekonomii. Metody mezinárodního srovnávání a indexy ekonomické úrovně.

Získané způsobilosti

Student získá základní přehled o problematice národního účetnictví, mezinárodních a meziregionálních komparací a makroekonomických a mikroekonomických analýz. Nabyté poznatky budou základem pro jeho další studium ekonomicky orientovaných předmětů vyučovaných jak katedrou ekonomie, tak dalšími katedrami SU OPF.

Literatura

MJOSET, L., CLAUSEN, T. H. Capitalisms Compared. Amsterdam, Oxford: Elsevier JAI, 2007. ISBN 978-1-849-50414-0.ANGRESANO, J. Comparative Economics. Englewood Cliffs, 1992. ISBN 0-13-140229-3.ROSSER, J. B., JR., ROSSER, M. V. Comparative Economics in a Transforming World Economy. Cambridge: Massachusetts Institute of Technology, 2004. ISBN 978-0-262-18234-8.Contributions To Economic Analysis & Policy. Berkeley, CA: Berkeley Electronic Press. CZSO. Historical yearbook of national accounts 1990-2010. Prague: Czech Statistical Office, 2012. ISBN 978-80-250-2307-5.The Kyoto economic review. Japan: Office of Advanced Economic Analysis, Graduate School of Economics, Kyoto University. LEQUILLER, F., BLADES, D. Understanding natioanl accounts. Paris: Organisation for Economic Co-operation and Development, 2006. ISBN 92-64-02566-9.Comparative Economics Studies. Notre Dam, Ind.: Association for Comparative Economic Studies. EUROPEAN COMMISSION. Eurostatistics, data for short-term economic analysis. Luxembourg: Office for Official Publications of the European Communities. Journal of Comparative Economics. Orlando, Fla.: Academic Press. STATISTICS CANADA. National Income And Expenditure Accounts. Quarterly Estimates. Ottawa: Statistics Canada. The European Journal of Comparative Economics. Castellanza. Italia: Universita Carlo Cattaneo. CENTRAL STATISTICAL OFFICE. UK economic accounts. London: H.M.S.O.

Požadavky

Zápočtový test.Ostatní studijní zátěž: studium odborné literatury, vyhledávání statistických dat na internetu, vyhledávání a následné studium aktuálních materiálů věnovaných makroekonomickým analýzám a mezinárodním komparacím.

Garant

Doc. Ing. Pavel TULEJA, Ph.D.

Vyučující

Doc. Ing. Pavel TULEJA, Ph.D.