Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Mezinárodní integrační procesy (EVS / BKMIP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu EVS / BKMIP - Mezinárodní integrační procesy, Obchodně-podnikatelská fakulta v Karviné, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Pojetí integrace a teoretické modely integračních procesů2. Stupně ekonomických integrací3. Teorie integračních procesů4. Globalizace a integrační procesy5. Regionální integrační procesy6. Integrační procesy ve střední a východní Evropě7. Integrační procesy v západní Evropě8. Integrační procesy na americkém kontinentu9. Integrační procesy na africkém kontinentu10. Arabské integrační procesy a celoafrická integrace11. Integrační procesy v Asii a Tichomoří12. Integrační procesy v České republice13. Ostatní integrační seskupení1. Politické a ekonomické motivy integračních procesů. Linie a formy integrace. Modely integrace.2. Pásmo volného obchodu, celní unie. Primární a rozvinutá hospodářská unie. Formativní a úplná hospodářská a měnová unie. Hospodářská a politická unie. Institucionalizované formy integračních procesů.3. Principy funkcionalismu a institucionalismu v teorii integračních procesů. Jednotliví představitelé teorie integračních procesů a jejich teorie.4. Pojetí globalizace. Faktory a nositelé globalizace a její hlavní rysy. Subjekty a stupně globální integrace. Důsledky globalizace. Triáda v globalizačním procesu. Další centra.5. Pojetí regionalizace. Intraregionální a interregionální integrační procesy. Megaregionální a nadregionální integrace. Regionální organizace v procesu integrace. Vztah globalizačního procesu a regionálních integrací.6. Vývoj integračních procesů v zemích střední a východní Evropy - RVHP, její vznik, průběh činnosti a zánik. Transformační procesy v těchto ekonomikách a nová integrační seskupení. Visegrádská čtyřka. CEFTA. Celní unie mezi ČR a Slovenskem. SNS a seskupení pobaltských států. Vztah těchto seskupení k EU.7. Organizace pro evropskou hospodářskou spolupráci. Evropské sdružení volného obchodu. Evropský hospodářský prostor. Západoevropská unie.Vývoj Evropské unie - ESUO, EHS, ES, EU, EMU.8. Specifika integračních procesů rozvojových zemí. Integrace v severoamerickém regionu. Středoamerické a karibské integrační procesy. Integrační procesy v Jižní Americe.9. Charakteristika regionu. Západoafrické integrace. Východoafrické integrace. Středoafrické a jihoafrické integrační snahy.10. Charakteristika regionu. Arabská unie Mahrebu. Celoafrická integrace. Spojené arabské emiráty. Rada pro spolupráci arabských zemí Zálivu GCC. Organizace zemí vyvážejících ropu OPEC. Organizace pro hospodářskou spolupráci ECO.11. Charakteristika regionu Asie tichomoří. Regionální integrační procesy v Asii. Regionální integrační procesy v Tichomoří. Mezikontinentální integrace - APEC a IOR-ARC.12. Integrační pokusy v monarchii. Integrační tendence po 1. světové válce - Malá dohoda, snahy o česko-polskou konfederaci. Integrační tendence po 2. světové válce - RVHP, Varšavská smlouva, INTERMETALL. Současná podoba integrace - Česká republika a EU.13. Vojensko-politická seskupení (ANZUS, NATO, OBSE). Hospodářsko-politická seskupení (G8, Liga arabských států, Commonwealth). Světová banka. Odborné organizace OSN.

Získané způsobilosti

Studenti získají základní přehled o integračních procesech ve světové ekonomice. Rozšíří si znalosti v oblasti ekonomické geografie a ekonomického vývoje jednotlivých členských států různých integračních seskupení.

Literatura

MAJEROVÁ, I. Mezinárodní integrační procesy. Karviná: SU OPF, 2014. MAJEROVÁ, I. Mezinárodní integrační procesy. Karviná: SU OPF, 2007. ISBN 978-80-7248-420-1.CIHELKOVÁ, E. A KOL. Světová ekonomika, regiony a integrace. Praha: GRADA, 2002. ISBN 80-247-0193-6.ZLÝ, B. Teorie a praxe ekonomické integrace. Ostrava: VŠB-TU, 1999. ISBN 80-7078-633-7.VEBER, V. Dějiny sjednocené Evropy: od antických počátků do současnosti. Praha: Lidové noviny, 2004. ISBN 80-7106-663-X.ZLÝ, B. Evropská unie a integrační proces od A až do Z. Výkladový slovník. II. doplněné a aktualizované vydání. Ostrava: Montanex, 2001. ISBN 80-7225-045-0.ZLÝ, B. Evropská unie v přelomovém období. 2. upr. vyd. Karviná: SU OPF, 2004. ISBN 80-7248-264-5.DUNN, R. M., MUTTI, J. H. International Economics. New York: Routledge, 2008. ISBN 978-0-415-31154-0.LEBIEDZIK, M., NEZVAL, P., MAJEROVÁ I. Světová ekonomika. Brno: Computer Press, 2007. ISBN 978-80-251-1510-7.

Požadavky

Zpracování seminární práce v power-pointu a její obhajoba. Předmět je ukončen písemnou zkouškou.Ostatní studijní zátěž: studium odborné literatury, vyhledávání a následné studium aktuálních materiálů věnovaných dané problematice.

Garant

Dr. Ing. Ingrid MAJEROVÁ

Vyučující

Dr. Ing. Ingrid MAJEROVÁ