Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Evropské právo (EVS / BPEVP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu EVS / BPEVP - Evropské právo, Obchodně-podnikatelská fakulta v Karviné, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Vznik, povaha a vývoj ES a EU2. Princip nadstátnosti a pravomoci EU3. Evropská komise4. Rada, Evropská rada5. Evropský parlament6. Soudní dvůr EU, Tribunál, Soud pro veřejnou službu7. Prameny práva EU, vazby mezi orgány, rozhodovací procedury8. Vynucování práva EU, donucovací prostředky EU vůči členským státům9. Interpretace práva EU10. Evropská centrální banka (ECB), Evropská investiční banka (EIB)11. Rozpočet EU12. Společný trh - vnitřní trh, obchodní vztahy uvnitř EU13. Vývoj EU, ochrana základních lidských práv v EU1. Vznik a povaha Evropských společenství jakožto nové formy integrace, vytvoření Evropské unie. Evropské integrační snahy. Přehled vývoje od r. 1951 dosud (celé tzv. primární právo včetně Smlouvy z Nice a Smlouvy o přístupu nových členů v r. 2004, Lisabonská smlouva).2. Princip nadstátnosti, postavení orgánů v nadstátní integrační organizaci. Obecné vymezení rozdílů a nadstátní formy integrace. Právní subjektivita EU. Pravomoci EU. Princip subsidiarity.3. Evropská komise a její iniciativní, výkonná a kontrolní funkce. Složení Komise (komisaři, generální direktoráty), nezávislost členů Komise.4. Rada jako legislativní orgán. Složení a rozhodování (systém váženého hlasování a kvalifikované většiny). Evropská rada jako vrcholný orgán EU.5. Složení a pravomoci EP. Vývoj postavení EP v soustavě orgánů EU. Vnitřní uspořádání.6. Funkce Soudního dvora EU, Tribunálu v nadstátní organizaci. Složení, působnost, příslušnost a pravomoci. Vymezení pravomocí vzhledem k soudům členských států.7. Primární a sekundární právo. Vazby mezi jednotlivými orgány z hlediska vzájemných kontrol a kooperace v rozhodovací činnosti. Jednotlivé rozhodovací procedury (Rada EU, EP). Tzv. demokratický deficit v EU.8. Kontrolní funkce Komise v kombinaci s pravomocemi Soudního dvora EU. Jednotlivé žaloby (druhy řízení) před Tribunálem, Soudním dvorem EU. Postih států a jednotlivců, kteří nerespektují právo EU.9. Interpretace práva soudy EU, zajištění jednotného výkladu práva EU, řízení o předběžné otázce-pojem, předmět, povinnost podávat návrh na prejudiciální řízení.10. Úkoly ECB. Orgány ECB. Úkoly EIB. Organizace EIB.11. Specifický charakter rozpočtu EU. Struktura příjmů a výdajů, systém schvalování. Zatížení členských států. Účetní dvůr EU.12. Čtyři základní svobody vnitřního trhu volný pohyb zboží, osob, služeb a kapitálu.13. Listina základních práv EU. Lidská práva v EU.

Získané způsobilosti

Student po absolvování předmětu získá přehled o historii Evropské unie, hlavních orgánech EU, pramenech práva EU, vynucování práva EU, prejudiciálním řízení, jak rovněž o procesu schvalování rozpočtu EU.

Literatura

DUDA, D. Právo Evropské unie. Karviná: SU OPF, 2014. ISBN 978-80-7248-992-3.TÝČ V. Základy práva EU pro ekonomy (6. přepr. a akt. vyd. LEGES). Leges Praha, 2010. ISBN 978-80-87212-60-8.TICHÝ, L. a KOL. Evropské právo. Praha: C. H. Beck, 2014. ISBN 978-80-7400-546-6.TOMÁŠEK, M. a V. TÝČ. Právo Evropské unie. Praha: Leges, 2013. ISBN 978-80-87576-53-3.

Požadavky

seminární práce, povinná 50% účast na seminářích, zkouška

Garant

Mgr. Danuta DUDA

Vyučující

Mgr. Danuta DUDA