Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Zahraničně obchodní politika (EVS / BPZOP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu EVS / BPZOP - Zahraničně obchodní politika, Obchodně-podnikatelská fakulta v Karviné, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Klasická teorie mezinárodního obchodu2. Standardní teorie mezinárodního obchodu3. Teorie platební bilance, devizový kurz4. Význam zahraničního obchodu v malé ekonomice5. Mezinárodní obchodní smlouvy a dohody a mezinárodní obchodní politika6. Autonomní nástroje zahraničněobchodní politiky7. Společná obchodní politika zemí EU8. Podpora exportu9. Vývoj zahraničněobchodní politiky v ČR10. Přímé zahraniční investice a zahraniční obchod11. Zahraniční obchod se službami12. Rizika zahraničního obchodu13. Financování zahraničního obchodu1. Vývoj teorie obchodu. Představitelé klasické a neoklasické teorie obchodu. Absolutní a relativní výhoda z obchodu. Problém příčiny poptávky a problém stanovení ceny. Řešení pomocí nabídkových křivek. Hecksher-Ohlinův teorém a jeho vývoj. Vliv vědeckotechnického pokroku na mezinárodní obchod.2. Úspory z rozsahu a teorie mezinárodního obchodu, problematika cel. Dopravní náklady, a význam geografické polohy. Vnitroodvětvový a meziodvětvový obchod. Peněžní teorie obchodu, teorie jedné ceny.3. Struktura platební bilance a její sestavování. Klasická teorie platební bilance. Platební bilance a rovnováha ekonomiky keynesiánský a monetaristický pohled. Devizový kurz a saldo obchodní bilance. Problém kolísání devizového kurzu a ochrana před jeho dopady.4. Funkce zahraničního obchodu v ekonomice a specifika malé ekonomiky. Měření a komparace zahraničního obchodu, teritoriální a komoditní struktura zahraničního obchodu a jeho intenzita. Konkurenční schopnost ekonomiky a zahraniční obchod.5. Historie mezinárodních smluv a dohod. Všeobecná dohoda o obchodu a clech. Světová obchodní organizace. Katarské rozvojové kolo. Organizace ovlivňující mezinárodní obchodní politiku.6. Vymezení autonomních nástrojů zahraničněobchodní politiky. Působení cel na malou a velkou ekonomiku. Kvantitativní restrikce a technické překážky v zahraničním obchodě. Celní politika.7. Vznik společné zahraničněobchodní politiky EU. Instituce, smluvní a autonomní nástroje používané EU. Mezinárodní organizace ovlivňující zahraniční obchod a EU.8. Význam podpory exportu a proexportní politika. Konsensus OECD a specifika EU. Standardní instituce na podporu exportu v ČR, nevládní instituce na podporu exportu.9. Zahraniční obchod a CPE. Transformace ekonomiky a změny v zahraničněobchodní politice ČR a v jejím zahraničním obchodě až do vstupu do EU. Zahraničněobchodní politika ČR jako členské země EU.10. Role PZI v ekonomice. PZI a nadnárodní firmy. PZI a platební bilance. Dluhová a nedluhová cesta rozvoje ekonomiky. PZI a šíření technologií. Investiční pobídky a jejich mezinárodní koordinace.11. Význam zahraničního obchodu se službami v ekonomice. Klasifikace služeb. Problém volného pohybu služeb v EU a ve světě. Všeobecná dohoda o obchodu se službami.12. Fáze a subjekty obchodní operace. Rizika obchodní operace a zajištění proti nim. Kupní smlouva a její náležitosti.13. Platební a dodací podmínky. Exportní financování. Příklad realizace obchodní operace.

Získané způsobilosti

Student získá přehled o nástrojích zahraničně obchodní politiky země a jejich limitech obecně a jako členské země EU, naučí se pracovat s ukazateli zahraničního obchodu.

Literatura

KRUGMAN, P. R., OBSFELD, M. International Economics. Theory and Policy. Reading: Addison - Wesley, 2000. ISBN 0-321-03387-6.SURANOVIC, S. International Trade. Theory and policy. New York: Flat World Knowledge Inc., 2011. ISBN 978-1-936126-44-6.MAJEROVÁ, I., NEZVAL, P. Mezinárodní ekonomie v teorii a praxi. Brno: Computer Press, 2011. ISBN 978-80-251-3421-4.SRHOLEC, M. Přímé zahraniční investice v České republice. Praha: Linde, 2004. ISBN 80-86131-52-1.HOEKMAN, B., KOSTECKI, M. The political Economy of the World Trading System from GATT to WTO. Oxford University, 1995, 1995. ISBN 0-19-829017-9.FOJTÍKOVÁ, L. Zahraničně obchodní politika ČR, historie a současnost (1945-2008). Praha: C. H. Beck, 2009. ISBN 978-80-7400-128-4.JIRGES, T., PLCHOVÁ, B. Zahraniční obchod a národní ekonomika. Praha: VŠE, 1996. ISBN 80-7079-967-6.MICHNÍK, L. A KOL. Zahraničný obchod. Ekonomika, stratégia, podnikanie. Bratislava: Sprint, 1998. ISBN 80-8884-31-8.

Požadavky

Případové studie v rozsahu 10 stran, ústní zkouška.Ostatní studijní zátěž: studium odborné literatury, vyhledávání a následné studium aktuálních materiálů věnovaných dané problematice.

Garant

Doc. Ing. Pavel NEZVAL, Ph.D.

Vyučující

Doc. Ing. Pavel NEZVAL, Ph.D.