Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vzdělávání ve veřejné správě (EVS / NPVZS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu EVS / NPVZS - Vzdělávání ve veřejné správě, Obchodně-podnikatelská fakulta v Karviné, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Metodický a motivační úvod do předmětu2. Filozoficko-historická východiska vzdělávání dospělých - 1. část3. Filozoficko-historická východiska vzdělávání dospělých - 2. část4. Dospělý5. Podstata profesního vzdělávání6. Východiska vzdělávání úředníků veřejné správy7. Historický vývoj vzdělávání úředníků8. Organizační formy, metody a didaktické prostředky vzdělávání úředníků veřejné správy9. Vzdělávací potřeby, plánování a realizace vzdělávání úředníků veřejné správy10. Účastníci vzdělávacího procesu11. Etické aspekty vzdělávání a působení úředníků veřejné správy12. Právní východiska a aspekty vzdělávání úředníků veřejné správy13. Význam vzdělávání pro současnost a budoucnost veřejné správy1. Metodický a motivační úvod do předmětuUvedení do předmětu, motivování studentů, vysvětlení významu a podstaty předmětu, vyřešení základních organizačních záležitostí, týkajících se předmětu.2. Filozoficko-historická východiska vzdělávání dospělých - 1. částStručné dějiny vzdělávání dospělých.3. Filozoficko-historická východiska vzdělávání dospělých - 2. částAndragogika a andragogické vědy, andragogika jako věda - andragogika a spol. praxe, interdisciplinarita andragogiky.4. DospělýDospělý jako jeden ze základních andragogických pojmů, různé pohledy na dospělost, členění dospělosti, běžné definice dospělosti z pohledu jednotlivých vědních disciplín. Proces socializace.5. Podstata profesního vzděláváníKompetence, znalosti, dovednosti, standardy, charakteristiky profesního vzdělávání.6. Východiska vzdělávání úředníků veřejné správyDůvody vzdělávání, intelektuální a sociální kapitál, efektivní využívání a investice do lidského kapitálu, řízení lidského potenciálu.7. Historický vývoj vzdělávání úředníkůCharakteristika vzdělávání úředníků v jednotlivých historických obdobích.8. Organizační formy, metody a didaktické prostředky vzdělávání úředníků veřejné správyÚčinnost vzdělávacích forem a vzdělávacích metod, charakteristika nejfrekventovanějších vzdělávacích metod.9. Vzdělávací potřeby, plánování a realizace vzdělávání úředníků veřejné správyIdentifikace vzdělávacích potřeb, proces plánování, vzdělávací cíle a vyhodnocení vzdělávacího procesu.10. Účastníci vzdělávacího procesuEdukanti a edukátoři, lidské aspekty vzdělávání, psychologické aspekty, účastníci vzdělávání a jejich motivace ke vzdělávání.11. Etické aspekty vzdělávání a působení úředníků veřejné správy12. Právní východiska a aspekty vzdělávání úředníků veřejné správyStručná historie legislativy vzdělávání úředníků veřejné správy v Československu (ČR), současná právní východiska vzdělávání úředníků veřejné správy.13. Význam vzdělávání pro současnost a budoucnost veřejné správyVzdělávání v období globalizace, vzdělávání pro potřeby budoucnosti, interní marketing profesního vzdělávání úředníků veřejné správy.

Získané způsobilosti

Absolvent předmětu bude způsobilý k participaci na procesu profesního vzdělávání úředníků veřejné správy.

Literatura

BENEŠ, M. Andragogika. Praha: Grada Publishing, a.s., 2008. ISBN 978-80-247-2580-2.VODÁK, J., KUCHARČÍKOVÁ, A. Efektivní vzdělávání zaměstnanců. Praha: Grada, 2011. ISBN 978-80-247-3651-8.KNOWLES, M. S., HOLTON, E. F., SWANSON, R. A. Edukacja dorosłych. Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN SA, 2009. ISBN 978-83-01-15659-6.KALNICKÝ, J. Systémová andragogika. Ostrava: PdF OU, Repronis, 2007. ISBN 978-80-7368-489-1.MALACH, J., ZAPLETAL, B. Vybrané problémy andragogiky. Ostrava: Ostravská univerzita v Ostravě, 2005. ISBN 80-7368-043-2.PLAMÍNEK, J. Vzdělávání dospělých. Praha: Grada Publishing, a.s., 2010. ISBN 978-80-247-3235-0.ŠERÁK, M. Zájmové vzdělávání dospělých. Praha: Portál, s.r.o., 2009. ISBN 978-80-7367-551-6.

Požadavky

50 % aktivní účast na seminářích a úspěšné absolvování zkoušky.

Vyučující

Mgr. Ivona BURYOVÁ, Ph.D.