Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Etika (EVS / PETI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu EVS / PETI - Etika, Obchodně-podnikatelská fakulta v Karviné, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Metodická a motivační uvedení do kurzu2. Etika a morálka3. Dějiny etického myšlení4.Základní etické problémy a pojmy5. Typy morálky6. Etika individuální a etika sociální1. Metodická a motivační uvedení do předmětuUvedení do etiky.2. Etika a morálkaCo je etika a co morálka. Filozofická a teologická etika. Výzkumné metody etiky. Analýza fenomenologické metody, analýza strukturálního přístupu. Morální jednání a morální vztahy jako předmět řečové komunikace. Dějinné hledisko jako důležitý metodologický prostředek výzkumu. Etika jako interdisciplinární obor, Meze interdisciplinarity etiky.3. Dějiny etického myšleníAntická etika, středověká etika - křesťanská etika, etické myšlení v novověku, současnáetika.4. Základní etické problémy a pojmyEtika a odborné termíny. Etické pojmy, Etické kategorie. Mravní hodnoty a morální normy. Objektivistické koncepce v oblasti hodnot. Subjektivistické koncepce v oblasti hodnot. Sankce, dělení morálních norem, dobro zlo. Morální optimismus a pesimismus. Charakter mravních požadavků. Specifika mravních hodnotících soudů. Svoboda v morálním slova smyslu.Cit, svědomí.5. Typy morálkyEvropská morálka. Eudaimonistická morálka. Hedonistická morálka. Asketická morálka. Altruistická morálka. Utilitaristická morálka. Morální pragmatismus. Perfekcionistická morálka. Morálka povinnosti.6. Etika individuální a etika sociálníIndividuální etika. Sociální etika. Podstatné rozdíly mezi sociální a individuální etikou. Individuální etika a její hlavní představitelé. Sociální etika a její hlavní představitelé.

Získané způsobilosti

Absolvent předmětu bude způsobilý k precizní diagnóze individuální morálky. Bude rovněž schopen soudů o Etice sociální.

Literatura

FIALA, B. Etika. Karviná: OPF SU, 2001. ISBN 80-7248-138-X.LIESSMANN, K., ZENATY, G. O myšlení. Olomouc: Votobia, 1994. ISBN 80-85619-94-6.ANZENBACHER, A. Úvod do etiky. Praha: Zvon, 1994. ISBN 80-7113-111-3.

Požadavky

Minimálně 50% účast na seminářích, předmět je ukončen zkouškou. U studijních oborů ŘL a ECR průběžný test, jiná zátěž a zkouška.