Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Financial Counselling (FIU / BAFPO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FIU / BAFPO - Financial Counselling, Obchodně-podnikatelská fakulta v Karviné, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Finanční plánování2. Životní rezervy3. Finanční matematika4. Bankovní produkty5. Penzijní připojištění6. Pojištění7. Cenné papíry, otevřené podílové fondy8. Stavební spoření9. Zásady tvorby portfolia finančních investic10. Makroekonomika a reálné investice11. Finanční poradce12. Finanční instituce v ČR z pohledu osobních financí13. Finanční inteligence1. Finanční plánováníRodinné účetnictví. Cash flow. Plánování 3B - bezpečí, bezstarostnost, bohatství.2. Životní rezervyRozvaha, úspory. Klasifikace životních rezerv - operativní, taktická a strategická. Principy tvorby rezerv domácnosti.3. Finanční matematikaFinanční matematika jako nástroj hodnocení investic, výpočet budoucí hodnoty investice, anuity atd.4. Bankovní produktyStruktura a úroveň úrokových sazeb. Struktura úrokových sazeb z hlediska doby splatnosti, křivky výnosů, inflace a dalších faktorů. Měření toku příjmů z finančních aktiv. Riziko a struktura úrokových sazeb.5. Penzijní připojištěníVznik penzijního připojištění. Základní principy a výpočetní aspekty penzijního připojištění. Výhody a nevýhody penzijního připojištění.6. PojišťovnictvíZákonná úprava pojišťovnictví v ČR. Druhy pojištění. Výdaje domácnosti ve vztahu na výdaje na pojištění a jeho potřebnost. Pojišťovnictví a daně.7. Stavební spořeníFilosofie a základní principy stavebního spoření. Legislativa a stavební spoření. Vývoj stavebního spoření v ČR podle statistiky.8. Cenné papíry, otevřené podílové fondyCenné papíry, jejich charakteristika a klasifikace. Princip, základní druhy fondů a jejich investiční politika. Vývoj a porovnání vybraných fondů.9. Zásady tvorby portfolia finančních investicPostup při sestavování portfolia. Zásady investování, časové a obsahové hledisko.10. Makroekonomika a reálné investiceMakroekonomické vazby, vliv inflace na úspory, vliv úrokových sazeb na úspory. Reálné investice, výhody a nevýhody těchto investic.11. Finanční poradceZáklady práce finančního poradce. Finanční poradce a prodejce finančních produktů. Zlatá pravidla finančního poradenství.12. Finanční instituce v ČR z pohledu osobních financíStavební spoření, penzijní fondy, komerční pojišťovny a otevřené podílové fondy v ČR.13. Finanční inteligenceFinanční analýza klienta, zjišťování cílů, přání a potřeb klientů, analýza investičního portfolia klienta, nalezení chyb v portfoliu, analýza investičních preferencí klienta. Sestavení finančního plánu. Bohatství a svoboda.

Získané způsobilosti

Student se bude umět orientovat na trhu finančních produktů a bude je schopen využít v rámci tvorby portfolia domácnosti.

Literatura

KENNEDY, D., KIYOSAKI, R.T., SUTTON, G. Real Estate Loopholes: Secrets of Successful Real Estate Investing. New York, 2003. ISBN 978-0446691352.KIYOSAKI, R.T. Rich Dad, Poor Dad: What the Rich Teach Their Kids About Money--That the Poor and Middle Class Do Not!. KIYOSAKI, R.T., LECHTER, S.L. Rich Dad s Cashflow Quadrant: Rich Dad s Guide to Financial Freedom. Brendwood, 2000. ISBN 978-0446677479.KIYOSAKI, R.T. Rich Dad s CASHFLOW Quadrant: Rich Dad s Guide to Financial Freedom. Scottsdale, 2011. ISBN 978-1612680057.KIYOSAKI, R.T. The Business of the 21st Century. ISBN 978-8183222600.

Požadavky

Povinná účast na seminářích 25 %.Seminární práce a její obhajoba, diskuse, zápočtový písemný test.

Garant

Doc. Ing. Pavla KLEPKOVÁ, Ph.D.

Vyučující

Doc. Ing. Pavla KLEPKOVÁ, Ph.D.