Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Aplikace daňového práva (FIU / BPADP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FIU / BPADP - Aplikace daňového práva, Obchodně-podnikatelská fakulta v Karviné, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Daňové prostředí a finanční rozhodování podnikatelských subjektů, daň z příjmů právnických a fyzických osob2. Mechanismus fungování daně z příjmů právnických osob a fyzických osob3. Praktická aplikace zdanění právnických osob4. Specifika zdanění právnických osob5. Dlouhodobý majetek a daňové ošetření aktiv6. Daňové rezervy7. Investiční pobídky státu8. Daň stanovená paušální částkou9. Aplikace zdanění fyzických osob10. Rodinné podnikání11. Sociální pojistné12. Zdanění příjmů ze závislé činnosti a veškeré související aspekty13. Specifika zdanění studentů.1. Právnická a fyzická osoba z pohledu legislativních norem.2. Daňový režim fyzických a právnických osob ve vazbě na podvojné účetnictví a daňovou evidenci. Rozdílný pohled na náklady a výnosy a cash princip.3. Mechanismus fungování daně z příjmů právnických osob a fyzických osob. Návaznost na obchodní zákoník a živnostenský zákon. Volba formy podnikaní v souvislosti s daňovou optimalizací.4. Vybrané specifické problémy daně z příjmů právnických osob, výsledek hospodaření a základ daně, účetní náklady a výnosy, zdanitelné výdaje a příjmy. Stanovení zálohových plateb. Komplexní příklad.5. Dlouhodobý majetek, odepisování majetku, daňový a účetní pohled, finanční a operativní leasing. Cíle reformních kroků v této oblasti.6. Determinace rezerv a jejich legislativní ošetření. Daňové rezervy, účetní rezervy, vymezení základních pojmů, význam rezerv z účetního a daňového pohledu.7. Investiční pobídky státu. Zákon o investičních pobídkách státu, jeho význam v souvislosti s podporou podnikání. Uplatnění investičních výhod při stanovení daně z příjmů fyzických osob a právnických osob.8. Zdanění příjmů z podnikání fyzických osob, možnost paušálního zdanění dle zákona o daních z příjmů.9. Zdanění fyzických osob. Zpracování komplexního příkladu, uplatnění daňové optimalizace, stanovení základu daně, jeho úprava o nezdanitelné části daně, odčitatelné položky. Výpočet daňové povinnosti a uplatnění slev na dani. Stanovení zálohových plateb na příští zdaňovací období.10. Rodinné podnikání, varianty řešení a optimalizace daňového zatížení. Rozdělování příjmů a výdajů na spolupracující osoby. Praktická aplikace.11. Postavení sociálního zabezpečení jakožto příjmu veřejného rozpočtu, veřejné zdravotní pojištění. Reformní kroky v odvodových povinnostech fyzických osob včetně zaměstnavatelů.12. Zdanění příjmů ze závislé činnosti a veškeré související aspekty. Praktická aplikace, metodika výpočtu záloh včetně ročního zúčtování záloh. Provázanost na zákoník práce. Dohoda o pracovní činnosti, dohoda o provedení práce, vedlejší pracovní poměr, hlavní pracovní poměr a výpočet daně. Pojistné režimy u jednotlivých příjmů ze závislé činnosti a funkčních požitků. Ocenění nepeněžního příjmu. Daňové osvobození vztahující se k příjmům ze závislé činnosti a funkčních požitků (ochranné pracovní prostředky, cestovní náhrady, apod.)13. Specifika zdanění studentů.

Získané způsobilosti

Student si prohloubí znalosti a dovednosti z oblasti účetnictví a daní se zaměřením na daně důchodové v souvislosti s optimalizací daňové povinnosti.

Literatura

JANOUŠKOVÁ, J. Aplikace daňového práva. Karviná: SU OPF, 2011. ISBN 978-80-7248-683-0.JANOUŠKOVÁ, J. Aplikace daňového práva-cvičebnice. Karviná: SU OPF, 2011. ISBN 978-80-7248-679-3.KOUT, P. Cvičné příklady - Daně. Sborník příkladů. Karviná: SU OPF, 2013. ISBN 978-80-86716-93-0.BRYCHTA, I. a kol. Daň z příjmů 2010. Praha: Meritum. Walters Kluwer, 2010. ISBN 978-80-7357-528-1.JANOUŠKOVÁ, J. Daně a daňová politika. Vysokoškolská učebnice. Karviná: SU OPF, 2011. ISBN 978-80-7248-653-3.BLECHOVÁ, B., JANOUŠKOVÁ, J. Podvojné účetnictví v příkladech 2012. Praha: Grada Publishing, 2012. ISBN 978-80-247-4185-7.-. Zákon č. 262/ 2006 Sb., zákoník práce, ve znění pozdějších předpisů. -. Zákon č. 40/1964 Sb., občanský zákoník, ve znění pozdějších předpisů. -. Zákon č. 513/ 1991 Sb., obchodní zákoník, ve znění pozdějších předpisů. -. Zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů. -. Zákon č. 593/1992 Sb., o rezervách pro zjištění základu daně z příjmů, ve znění pozdějších předpisů.

Požadavky

aktivní účast na seminářích, písemný průběžný test, závěrečný test - kombinovaná forma

Garant

Doc. Ing. Jana JANOUŠKOVÁ, Ph.D.

Vyučující

Doc. Ing. Jana JANOUŠKOVÁ, Ph.D.