Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Daňová evidence podnikatele (FIU / BPDEP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FIU / BPDEP - Daňová evidence podnikatele, Obchodně-podnikatelská fakulta v Karviné, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Legislativní úprava daňové evidence2. Vymezení fyzických osob, které mohou vést daňovou evidenci3. Obsah a forma vedení daňové evidence4. Daňová evidence příjmů a výdajů5. Daňová evidence pohledávek a závazků6. Daňová evidence dlouhodobého majetku7. Daňová evidence najatého majetku8. Daňová evidence zásob9. Mzdová evidence10. Ostatní daňové evidence11. Příklad vedení daňové evidence podnikatele12. Přiznání k dani z příjmů fyzických osob13. Změny účetních soustav a jejich účetní a daňové dopady1. Legislativní úprava daňové evidence- Zákon o účetnictví, vymezení účetní jednotky- Zákon o daních z příjmů a ostatní legislativní normy, které mají vztah k vedení daňové evidence podnikatele2. Vymezení fyzických osob, které mohou vést daňovou evidenci- Fyzické osoby nezapsané do obchodního rejstříku a fyzické osoby a nevedou účetnictví dobrovolně- Fyzické osoby, které jsou účastníky sdružení bez právní subjektivity a splňují výši obratu do 25 mil. Kč3. Obsah a forma vedení daňové evidence- Vymezení obchodního majetku a oceňování majetku a závazků v daňové evidenci- Daňové doklady, uzavírání daňové evidence na konci zdaňovacího období a její archivování4. Daňová evidence příjmů a výdajů- Náplň daňové evidence příjmů a výdajů- Možnosti vedení daňové evidence5. Daňová evidence pohledávek a závazků- Charakteristika pohledávek a závazků a jejich oceňování- Způsob vedení daňové evidence pohledávek a závazků6. Daňová evidence dlouhodobého majetku- Charakteristika dlouhodobého majetku a jeho oceňování- Daňové odpisy dlouhodobého majetku, jeho vyřazování a evidence7. Daňová evidence najatého majetku- Formy najatého majetku a možnosti zahrnutí leasingových splátek do daňových výdajů- Vedení evidence najatého majetku8. Daňová evidence zásob- Charakteristika zásob a jejich oceňování- Evidence zásob v daňové evidence9. Mzdová evidence- Mzda, odvody sociálního a zdravotních pojištění z mezd- Povinnosti podnikatele v souvislosti se zaměstnáváním pracovníků a vedení evidence mezd10. Ostatní daňové evidence- Evidence motorových vozidel využívaných v rámci podnikatelské činnosti a daňové výdaje s tím související- Evidence rezerv, evidence cenin, evidence cestovních náhrad, evidence drobného majetku a evidence nepeněžních příjmů a výdajů11. Příklad vedení daňové evidence podnikatele- Zadání údajů pro zpracování konkrétního příkladu vedení daňové evidence- Zjištění stavu majetku a závazků ke konci zdaňovacího období12. Přiznání k dani z příjmů fyzických osob- Zjištění základu daně z příjmů fyzických osob a jeho optimalizace- Zpracování přiznání k dani z příjmů fyzických osob13. Změny účetních soustav a jejich účetní a daňové dopady- Přechod z daňové evidence na účetnictví- Přechod z účetnictví na daňovou evidenci

Získané způsobilosti

Po absolvování předmětu se bude student umět správně rozhodnout, jakým způsobem vést daňovou evidenci tak, aby byla vedena v souladu s platnými právními předpisy a poskytla průkazné informace ke zjištění základu daně a následné vyčíslení daňové povinnosti.

Literatura

JANOUŠKOVÁ, J., VALICOVÁ, A. Daňová evidence podnikatele. Karviná: SU OPF, 2011. ISBN v tisku.SEDLÁČEK, J. Daňová evidence podnikatelů 2011. Praha: Grada Publishing, 2011. ISBN 978-80-247-3802-4.Daňové zákony 2011 úplná znění platná k 1.1.2011. Praha: Grada Publishing, 2011. ISBN 978-80-247-3800-0.JANOUŠKOVÁ, J., VALICOVÁ, A. Entrepreneur´s Tax Records for full-time students. Karviná: SU OPF, 2012. ISBN 978-80-7248-745-5.časopisy: Finanční zpravodaj, Daně a právo v praxi, Daňový a účetní poradce podnikatele, Daňový tip: newsletter aktualit daňového poradenství, Finanční daňový a účetní bulletin. VALOUCH, P. Leasing v praxi - 4. aktualizované vydání. Praha: Grada Publishing, 2009. ISBN 978-80-247-2923-7.VYBÍHAL, V. Mzdové účetnictví 2011. Praha: Grada Publishing, 2011. ISBN 978-80-247-3617-4.DUŠEK, J. Převod daňové evidence na vedení účetnictví. Praha: Grada Publishing, 2007. ISBN 978-80-247-2387-7.JAKUBKA, J. Zákoník práce 2011 - s výkladem. Praha: Grada Publishing, 2011. ISBN 978-80-247-3812-3.

Požadavky

60% aktivní účast na seminářích, průběžný test (min. 70% úspěšnost), kombinovaná zkouška (u testu min. 70% úspěšnost)

Garant

Ing. Ivana KOŠTUŘÍKOVÁ, Ph.D.

Vyučující

Doc. Ing. Jana JANOUŠKOVÁ, Ph.D.Ing. Marcel JEDLIČKAIng. Ivana KOŠTUŘÍKOVÁ, Ph.D.Ing. Šárka SOBOTOVIČOVÁ, Ph.D.