Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Tvorba a evaluace projektů (FIU / ETEP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FIU / ETEP - Tvorba a evaluace projektů, Obchodně-podnikatelská fakulta v Karviné, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod do problematiky projektováníDefinice projektu. Typy projektů. Možnosti využití projektů ve veřejné sféře i v soukromém sektoru. Osnova projektu. Jednotlivé části projektu, jejich vymezení, funkce a specifika.2. Metodologie tvorby projektuCíle. Zdroje projektů. Evaluace a monitoring. Přínosy projektových řešení.3. Příprava projektuInformační zdroje projektů. Organizace informací. Relevantnost informací.Formulování informací. Editování projektu.4. Specifika mezinárodních projektůZásady vyhledání partnerů. Ověřování výběru. Role promotora (hlavního řešitele).5. Komunikace mezi partneryPísemná komunikace. Ústní komunikace. Mezinárodní pracovní jednání. Konference.6. Projektová dokumentace v anglickém jazyceSmluvní dokumenty. Popis projektu. Rozpočet. Dílčí výstupy.7. Abstrakt projektu, anotace, klíčová slovaVymezení pojmů. Způsob zpracování jednotlivých dokumentů. Význam dokumentů v procesu hodnocení projektu.8. Logický rámec projektuDefinování a vymezení logického rámce. Členění a charakteristika položek. Vztah logický rámec - projekt. Způsob zpracování. Požadavky a specifika. Význam v procesu hodnocení projektu.9. Realizace projektů v období 2007-2013Priority a cíle regionální politiky EU. Operační programy - struktura, prioritní osy. Přeshraniční spolupráce.10. Vzdělávací projektySpecifika řešení vzděláních projektů. Optimalizace výběru partnerů. Celoživotní vzdělávání.11. Monitoring a evaluace projektuŘešení dílčích modulů. Výstupy. Průběžné zprávy o řešení. Informace o čerpání rozpočtu. Pilotníověřování a evaluace.12. Závěrečné hodnocení projektu v anglickém jazyceDílčí zprávy partnerů. Final report. Věcný audit řešení. Finanční audit řešení.13. Případové studieBest practices a case studies z Moravskoslezského regionu a ČR. Příklady projektů řešených SU OPF.

Získané způsobilosti

Studenti získají přehled v problematice přípravy a projednávání projektů. Seznámí se se základními projektovými dokumenty a praktickými činnosti souvisejícími s realizací projektu. Přípravou vlastní případové studie jsou posíleny jejich praktické dovednosti.

Literatura

HEINZOVÁ, K. Communicating in the Business World. Karviná: OPF, 1996. ISBN 80-85879-51-4.VILAMOVÁ, Š. Čerpáme finanční zdroje EU. Praha: Grada Publishing, 2005. ISBN 80-247-1194- X.HYNDRÁK, K. Project (Praktické příklady). Grada Praha, 2002. Příprava projektů - základní příručka. Praha, MMR, 2000. JANOUŠKOVÁ, J. Finanční a ekonomická analýza projektu. Ostravská univerzita, Ostrava, 2006. CHVALOVSKÝ, V. Řízení projektů aneb překážkový běh na dlouhou trať. Praha: Aspi, 2005. ISBN 80-7357-085-8.ECKART, K. Social, Economic and Cultural Aspects in the Dynamic Changing Process of Old Industrial Regions - Ruhr District (Germany), Upper Silesia (Poland), Ostrava Region (Czech Republic). Münster, 2003. ISBN 3-8258-6784-6.

Požadavky

Zpracování seminární práce, účast na zápočtovém písemném testu