Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Daně a daňová politika A (FIU / KDPA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FIU / KDPA - Daně a daňová politika A, Obchodně-podnikatelská fakulta v Karviné, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Základním záměrem předmětu je poskytnout studentům klíčové informace z oblasti daní a daňové politiky státu, včetně seznámení s konkrétními daněmi v rámci daňové soustavy ČR. V přednáškách je po teoretickém vstupu do problematiky analyzován daňový systém ČR, na seminářích je podstatná část vyhrazena vybraným problémům minimalizace daňové povinnosti u jednotlivých ekonomických subjektů (zejména se zaměřením na daně z důchodu).1. Úvod do problematiky teorie daní. Klasifikace daní a jejich geneze, základní pojmy v oblasti zdaňování2. Soustava veřejných příjmů a úloha daní v rámci fiskální politiky státu. Daně a rozpočet v ČR, základní právní normy3. Teorie daní z důchodů, zdanění příjmů fyzických osob, základ daně a jeho úprava4. Příjmy z pronájmů, příjmy z příležitostných činností a příjmy z kapitálového majetku, jejich charakteristika a praktická realizace5. Postavení sociálního zabezpečení jakožto příjmu veřejného rozpočtu, veřejné zdravotní pojištění6. Zdanění příjmů ze závislé činnosti a veškeré související aspekty7. Zdanění příjmů z podnikání fyzických osob, možnost paušálního zdanění8. Rodinné podnikání, varianty řešení a optimalizace daňového zatížení9. Zdanění příjmů právnických osob10. Úprava základu daně a stanovení daně11. Uznané daňové náklady ve vazbě na účetní náklady firmy12. Uplatnění investičních výhod, darů a slev při stanovení daně z příjmů fyzických osob a právnických osob13. Koncepce reformy veřejných financí - vývojové trendy v oblasti zdanění, mezinárodní harmonizace daňových systémů

Získané způsobilosti

Student získá znalosti a dovednosti v souvislosti s daňovým systémem ČR a jeho fungování a postavení v rámci veřejných rozpočtů. Je schopem stanovit základ daně a aplikovat postup výpočtu daně, včetně posouzení daňového zatížení daňových subjektů.

Literatura

JANOUŠKOVÁ, J. Daně a daňová politika A - osobní důchodová daň. Karviná: SU OPF, 2011. ISBN v tisku.JANOUŠKOVÁ, J. Daně a daňová politika A. Vysokoškolská učebnice. Karviná: SU OPF, 2011. ISBN v tisku.KUBÁTOVÁ, K. Daňová teorie a politika. Praha: ASPI, 2006. ISBN 80-7357-205-2.Daňové zákony a předpisy související - v aktuálním znění. VANČUROVÁ, A., LÁCHOVÁ, L. Daňový systém ČR 2010 aneb učebnice daňového práva. Praha: VOX, 2010. ISBN 978-80-86324-86-9.KOUT, P. Cvičné příklady - Daně. Sborník příkladů. Praha: Svaz účetních, 2010. ISBN 80-86716-67-1.DVOŘÁKOVÁ A KOL. Daně I. Daně II. Edice vzdělávání účetních ČR. Praha: Bilance, 2001. ISBN 80-86371-10-7.Obchodní zákoník v aktuálním znění. Vybrané články z odborných časopisů.

Požadavky

kombinovaná zkouška

Garant

Doc. Ing. Jana JANOUŠKOVÁ, Ph.D.

Vyučující

Doc. Ing. Jana JANOUŠKOVÁ, Ph.D.Ing. Šárka SOBOTOVIČOVÁ, Ph.D.