Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět International Financial Institutions (FIU / NAMFI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FIU / NAMFI - International Financial Institutions, Obchodně-podnikatelská fakulta v Karviné, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Vývoj mezinárodního měnového systému2. Mezinárodní měnový fond3. Činnost Mezinárodního měnového fondu4. Světová banka a její skupina5. Činnost Světové banky6. Světové regionální rozvojové banky7. Evropská banka pro obnovu a rozvoj8. Banka pro mezinárodní platby9. Evropská investiční banka10. Evropská centrální banka11. Evropská měnová integrace12. Současnost a perspektivy evropské měnové integrace1. Historický vývoj mezinárodního měnového systémuDefinice a vznik mezinárodního měnového systému. Zlatý standard a jeho formy, fungování zlatého standardu a analýza jeho příspěvku ke stabilitě finančního systému.2. Novodobý vývoj mezinárodního měnového systémuBrettonwoodský měnový systém, postavení USD ve světové ekonomice a finančním systému. Post brettonwoodské uspořádání, nástup plovoucích kurzů. Současné mezinárodní měnové uspořádání.3. Mezinárodní měnový fondCharakteristika MMF, jeho měnící se úloha a cíle. Organizační struktura MMF, vývoj vzájemných vztahů MMF a ČR. Úloha v MMF ve sféře devizového uspořádání a kurzových režimů.4. Činnost Mezinárodního měnového fonduÚvěrová činnost MMF, její vývoj a hlavní etapy. Charakteristika nástrojů úvěrové politiky MMF. Informační a poradenská činnost. Kritika MMF a návrhy na reformu.5. Světová banka a její skupinaVymezení Světové banky, organizační struktura. Hospodaření a finanční zdroje, členské organizace Skupiny Světové banky.6. Činnost Světové bankyÚvěrová činnost Světové banky, její strategie, výsledky a základní typy poskytovaných úvěrů. Vztahy Skupiny Světové banky a ČR. Reforma Světové banky.7. Světové regionální rozvojové bankyVznik regionálních rozvojových bank a podstata jejich činnosti. Meziamerická rozvojová banka, Asijská rozvojová banka, Africká rozvojová banka.8. Evropská banka pro obnovu a rozvojOrganizační struktura, členství, úvěrová činnost, zdroje, rizika a výsledky. Dosavadní vztahy ČR s EBRD.9. Banka pro mezinárodní platbyOkolnosti vzniku BIS, charakteristika a organizační struktura banky. Proces měnících se úkolů a funkcí BIS. Basilejská komise pro bankovní dohled.10. Evropská investiční bankaHistorie, cíl a poslání EIB. Její organizační struktura, postavení a role v EU. Činností banky, produkty a nástroje. Aktivity EIB na území ČR.11. Evropská centrální bankaOrganizační struktura ECB a ESCB. Cíl a měnová strategie ECB, nástroje měnové politiky. Nezávislost a apolitičnost ECB a její měnové politiky.12. Historie evropské měnové integracePlány evropské měnové integrace - Schillerův plán, Barreho plán, Wernerův plán. Had v tunelu, vznik Evropského měnového systému a jeho krize, Evropský mechanismus devizových kurzů.13. Současnost a perspektivy evropské měnové integraceDelorsova zpráva, tři etapy vzniku EHMU, politické a ekonomické aspekty evropské měnové integrace. Současný vývoj a budoucí v EHMU.

Získané způsobilosti

vědomosti o funkcích mezinárodního měnového systému, schopnost vyhodnocení činnosti mezinárodních finančních institucí, schopnost analýzy výsledků evropské hospodářské a měnové integrace

Literatura

MUSSA, M. Argentina and the Fund: From Triumph to Tragedy. Washington D.C.: Institute for International Economics, 2002. ISBN 0-88132-339-X.BAIMBRIDGE, M., WHYMAN, P. Economic and Monetary Union in Europe. Cheltenham: Edward Edgar, 2003. ISBN 1-84542-233-3.DeGRAUWE, P. Economics of Monetary Union. 8th Ed. Oxford: Oxford University Press, 2009. ISBN 0-199-56323-3.IMF Survey, The World Bank Annual Report, The Annual Report of the IMF. MUNDELL, RA., ZAK, PJ., SCHAEFFER, D. International Monetary Policy after the Euro. Cheltenham: Edward Edgar, 2003. ISBN 1-84542-121-3.VREELAND, JR. The IMF and Economic Development. Cambridge: Cambridge University Press, 2003. ISBN 0-52101-695-9.

Požadavky

Povinná účast na seminářích 25 %.Esej, diskuze, seminární práce, průběžný test, závěrečná ústní zkouška.

Garant

Prof. Ing. Daniel STAVÁREK, Ph.D.

Vyučující

Prof. Ing. Daniel STAVÁREK, Ph.D.