Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Audit v účetnictví (FIU / NKAUC)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FIU / NKAUC - Audit v účetnictví, Obchodně-podnikatelská fakulta v Karviné, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Historie auditu a právní úprava auditorské činnosti v ČSR, ČSSR a ČR2. Význam a charakteristika auditu3. Profese auditora, kvalifikace a profil osobnosti auditora4. Komora auditorů ČR5. Příprava auditu u konkrétní organizace6. Úvodní fáze auditu7. Způsob řízení auditorské zakázky v jejím průběhu a její dokumentace8. Příprava podkladů a vlastní postup auditu9. Spis auditora10. Závěry auditu11. Auditorská zpráva a výrok12. Rozdíly auditu v různých typech organizací13. Případová studie1. Historie auditu a právní úprava auditorské činnosti v ČSR, ČSSR a ČRStručné seznámení s obsahem auditorské činnosti v meziválečném období, potlačení významu auditu v poválečném období, obnova významu po roce 1990.2. Význam a charakteristika audituZákladní úkoly auditu, vývoj auditorských postupů, standardy auditorských postupů.3. Profese auditora, kvalifikace a profil osobnosti auditoraProfese auditora, seznam auditorů, postavení auditora vůči podnikům a vůči komoře auditorů, požadavky na kvalifikaci auditora, požadavky na právní způsobilost, požadavky na morální profil a profesní zodpovědnost.4. Komora auditorů ČRVznik Komory auditorů a její zakotvení v právním řádu (samosprávní profesní organizace), působnost komory (zkoušky, standardy apod.), orgány komory5. Příprava auditu u konkrétní organizaceJednání s klientem o auditu, zjištění stavu organizace v oblasti ekonomické, smluvní chování organizace, určení a posouzení rizik zakázky, strategie auditu, stanovení podmínek, smlouva o provedení auditu.6. Úvodní fáze audituPorozumění činnosti klienta, program předběžných analytických postupů, plánovací hladina významnosti, příprava kontrolních formulářů, porozumění účetnímu systému.7. Způsob řízení auditorské zakázky v jejím průběhu a její dokumentaceDokumenty o rozsahu provedených auditorských postupů, výsledcích a závěrech auditu a podobně. Dokumenty obsahující komunikaci, termíny a podobně. Dokumenty zachycující testování vnitřních kontrol, dokumenty zachycující testy věcné správnosti.8. Příprava podkladů a vlastní postup audituProgramy auditu jednotlivých účetních okruhů, testy vnitřních kontrol, testy věcné správnosti9. Spis auditoraNáležitosti spisu, průběžné doplňování spisu, revize spisu, následné kontroly spisů (KAČR aj.)10. Závěry audituZávěrečný kontrolní formulář, shrnutí závěrů auditu, soupis vyhodnocení nesprávností, dopis vedení společnosti, kontrolní formuláře následných událostí, posouzení nepřetržitého trvání účetní jednotky, konfirmace od právníků, závěrečný posudek a vyjádření auditora, prohlášení vedení k auditu, zpráva o vztazích11. Auditorská zpráva a výrokObsah auditorské zprávy, výrok bez výhrad, výrok s výhradou, výrok záporný, odmítnutí výroku12. Rozdíly auditu v různých typech organizacíAudit ve výrobním podniku, audit v obchodním podniku, audit v organizacích řízených státem13. Případová studie

Získané způsobilosti

Studenti budou schopni komunikovat s auditorem z pozice ekonomického pracovníka podniku. Vědomosti získané po absovování předmětu mohou být základem pro přípravu na profesi auditora.

Literatura

LAZAR, J. Audit v účetnictví. Karviná: SU OPF, 2014. ISBN 978-80-7248-972-5.EILIFSEN, A, MESSIER, J.R. GLOVER, S. M. Auditing and assurance services. New York: McGraw Hill Companies, 2006. ISBN 13-97800-77104-17.Auditorské směrnice, Mezinárodní auditorské standardy a Etický kodex KAČR. Auditorský zkušební řád KAČR. DVOŘÁČEK, J., KAFKA, T. Interní audit v praxi. Brno: Computer Press, 2005. ISBN 80-251-0836-8.DVOŘÁČEK, J. Konkurenční schopnost průmyslu. Praha: VŠE, 2001. ISBN 80-245-0249-6.kol. autorů. Vladimír Morávek. Praha: Pražská scéna, 2004. Brno: Olprint, 2004. ISBN 80-210-3583-8.Zákon č. 254/2000 Sb. o auditorech, ve znění pozdějších předpisů. Zákon o účetnictví č. 563/1991 Sb., ve znění pozdějších předpisů (č. 353/2001 Sb.). KRÁLÍČEK, V., MULLEROVÁ, L. Auditing. Praha: Bilance, 1998. ISBN Bez ISBN.Časopisy: Účetnictví, Ekonom, Auditor. CHIAPPETTA, B., WILD, J.J. Financial and Managerial Accounting. Madison: McGraw Hill Higher Educations, University of Winconsin, 2007. ISBN 13: 978-0-07-3526.PETRJNÁŠOVÁ, B. Účetnictví bank. Brno : Masarykova univerzita v Brně, 2002. ISBN 80-210-2979-X.

Požadavky

Seminární práce, zápočet kombinovanou formou

Garant

Doc. Dr. Ing. Jaromír LAZAR

Vyučující

Doc. Dr. Ing. Jaromír LAZARIng. Irena SZAROWSKÁ, Ph.D.