Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Projektové financování (FIU / PPFI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FIU / PPFI - Projektové financování, Obchodně-podnikatelská fakulta v Karviné, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Postavení rozvojových projektůProjekt jako součást realizace rozvojové strategie podnikatele, regionu, municipality. Obecné charakteristiky projektu. Klasifikace projektů.2. Zásady sestavení projektuZákladní požadavky na projekt. Zájmové skupiny a manažer projektu. Schema řízení projektu.3. Fáze řízení projektuIniciace a plánování, časový plán. Analýza cílů, problémů a strategií. Rozvaha řízení investičního procesu - činnosti a partneři.4. 4. Příprava a realizace projektuIdentifikace podnikatelských příležitostí (opportunity study). Předběžná technicko-ekonomická studie (pre-feasibility study). Technicko-ekonomická studie (feasibility study). Investiční fáze. Provozní fáze5. Technicko-ekonomická studieCharakter a náplň. Marketingové aspekty. Výrobní aspekty. Lidské zdroje. Organizace a řízení.5. 6. Finanční aspekty řešení technicko-ekonomické studieKriteria hodnocení ekonomické efektivnosti. Doba úhrady. Zdroje financování. Peněžní toky. Ekonomická efektivnost a finanční stabilita projektu.6. 7. Vícezdrojové financováníZásady vícezdrojového financování. PPP - private public partnership. Podpůrné finanční nástroje v podmínkách ČR a EU.8. Žádost o financováníElektronické žádosti. ELZA. Benefit.9. Projektová dokumentacePovinné přílohy projektu. Specifické přílohy projektu. Formální náležitosti. Analýza přínosů a nákladů.7. 10. Specifika projektů nepodnikatelských subjektůSpecifika municipálních projektů. Projekty neziskových organizací.Zadávání veřejných zakázek v ČR a EU. Výběr a hodnocení dodavatelů. Obsah smluv.11. Realizace a evaluace projektuEtapy řešení. Průběžné hodnocení realizace. Interní evaluace. Korekční opatření.1 12. Audit projektuZpůsoby hodnocení projektu. Obsah a forma hodnocení. Věcný a finanční audit. Vazba hodnocení projektu na čerpání rozpočtových nákladů.13. Best practices a case studiesPříklady rozvojových projektů z Moravskoslezského regionu a ČR. Příklady využití fondů EU (strukturální, sociální).

Získané způsobilosti

Studenti získají orientaci v problematice přípravy projektů s důrazem na řízení nákladů, rozpočtování a řízení finančních toků. Seznámí se se základními projektovými dokumenty a jejich přípravou. Přípravou vlastní případové studie jsou posilovány jejich praktické dovednosti.

Literatura

KISLINGEROVÁ, E. a kol. Manažerské finance. Praha: C.H. Beck, 2004. ISBN 80-7179-802-9.FOTR, J. Podnikatelský plán. Praha: Grada Publishing, 1999. ISBN 80-7169-812-1.KRAJČÍK, V. Projektový management - příprava a řízení projektu. Ostrava:Vysoká škola podnikání, 2006. DOLANSKÝ, V., MĚKOTA, V., NĚMEC, V. Projektový management: 1. vyd. Praha: Grada Publishing, 1996. ISBN 80-7169-285-5.JANOUŠKOVÁ, J. Finanční a ekonomická analýza projektu. Ostravská univerzita, Ostrava, 2006. ROSENAU, MD. Řízení projektů. Praha: Computer Press, 2000. ISBN 80-7226-218-1.CHVALOVSKÝ, V. Řízení projektů aneb překážkový běh na dlouhou trať. Praha : ASPI, 2005. ISBN 80-7357-085-8.MUSGRAVE, R., MUSGRAVE, P. Veřejné finance v teorii a praxi. Praha: Management Press, 1994. ISBN 80-85603-76-4.MATUSIKOVÁ L, STELMACH, K. Zakládání podniku a investování. Distanční studijní opora. Karviná:SU OPF, 2006.

Požadavky

Povinná účast na seminářích 25 %.Průběžný test, závěrečná písemná zkouška