Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Účetní poradenství (FIU / PUCP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FIU / PUCP - Účetní poradenství, Obchodně-podnikatelská fakulta v Karviné, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Cílem předmětu je seznámit studenty se stávajícími modely profesního účetního poradenství včetně jednotlivých systémů certifikací (Certifikace účetní profese v ČR a ostatních zemích EU, Certifikace ACCA, daňových poradců, certifikační systémy daňových poradců, auditorů a interních auditorů) včetně procedurálních otázek přestupů studentů, prostupnosti jednotlivých systémů a uznávání praxe v návaznosti na Mezinárodní vzdělávací standardy (IES). Zároveň je cílem předmětu naučit studenty na základě znalostí účetní teorie a praxe řešit náročné účetní a daňové problémy tak, aby byli schopni provádět ekonomickou poradenskou činnost pro různé podnikatelské i nepodnikatelské subjekty. Patrná je návaznost na specifika účetní a daňové terminologie, zvláštnosti zdaňování u podnikatelských a nepodnikatelských subjektů. Náležitá pozornost je věnována vazbě těchto subjektů na členství České republiky v Evropské unii (znalost mezinárodních účetních organizací a institucí - profesních i akademických, znalost aplikace jednotlivých forem mezinárodní harmonizace účetnictví, problematika mezinárodní harmonizace zdanění a koordinace daní). Cílem výuky je rovněž seznámit studenty s vybranými účetními (ekonomickými) softwary.1. Etapy vývoje účetního poradenství (ekonomického, daňového), návaznost na legislativní úpravy, stávající modely profesního účetního poradenství v podmínkách České republiky2. Determinace významu účetního a daňového poradenství v praxi podnikatelských i nepodnikatelských subjektů3. Mezinárodní profesní účetní instituce (IFAC, EAA, EMAA, ISACA, Národní účetní rada, Účetní Dvůr)4. Systém "Certifikace účetní profese v ČR"5. Komparace systémů "Certifikace účetní profese vybraných zemí EU" (Francie, Velká Británie, Holandsko, Itálie, Německo, Slovensko a Polsko). Další mezinárodní systémy certifikace účetní profese, Certifikace CIIA, Certifikace ISACA6. Systém "Certifikace daňových poradců v ČR"7. Systém certifikace ACCA (Association of Chartered Certified Accountants)8. Komparace a tvorba českých národních účetních standardů a mezinárodních účetních standardů (IFRS/IAS, US GAAP)9. Nadnárodní harmonizace účetnictví10. Komparace účetnictví podnikatelských subjektů v České a Slovenské republice, srovnání s ostatními zeměmi Evropské unie. Účetní aspekty podnikání zahraničních subjektů v České republice11. Specifika účetnictví podnikatelských subjektů při zahájení a ukončení podnikatelské činnosti (vazba na účetní profesní organizace a instituce, FÚ, OSSP, ZP). Účetní systémy ve světě a způsoby jejich klasifikace (kontinentální evropský účetní systém, anglo-americká oblast). Rozdíly mezi vedením účetní agendy u podnikatelských a nepodnikatelských subjektů12. Determinace kritérií při výběru účetního softwaru13. Obsah vnitřního auditu informačního systému. Vybrané účetní (ekonomické) systémy (programy UCTO, DUO, STEREO, K 2, ORACLE databasse, VEMA

Získané způsobilosti

Studenti získají znalost modelů profesního poradenství s využitím ekonomických informačních systémů a vybraných účetních softwarových produktů.

Literatura

SIKOROVÁ, E. A KOLEKTIV. České účetní standardy s komentářem. Brno: CP Books, a.s, 2005. ISBN 80-251-0722-1.SIKOROVÁ, E. České účetnictví v kontextu světového vývoje. Karviná: SU OPF, 2004. ISBN 80-7248-278-5.SIKOROVÁ, E., BARTKOVÁ, H. Komparace účetních a daňových aspektů České a Slovenské republiky. Ostrava: EkF VŠB, 2002. ISBN 80-248-0146-9.RYNEŠ, P. Podvojné účetnictví a účetní závěrka 2011. Olomouc: ANAG, 2011. ISBN 978-80-7263-633-4.SIKOROVÁ, E. Vstup České republiky do Evropské unie v kontextu rozvoje podnikání a aplikace české účetní a daňové terminologie. Karviná: SU OPF, 2004. ISBN 80-7248-277-7.MACINTOSH, N. B. Accounting, Accountants and Accountability. London: Routledge, 2003. ISBN 0-415-27946-1.HURT, R. L. Accounting Information Systems - Basic Concepts Current Issues. New York: McGraw Hill Higher Edition, 2008. ISBN 978-0-07-110116-5.Časopisy: Finanční zpravodaj, Finanční daňový a účetní bulletin, Buletin daňových poradců. České účetní standardy pro finanční instituce. České účetní standardy pro podnikatele. České účetní standardy pro pojišťovny. České účetní standardy pro účetní jednotky, u kterých není hlavním předmětem činnosti není podnikání. České účetní standardy pro ÚSC, PO, SF a OSS. České účetní standardy pro zdravotní pojišťovny. CHIAPPETTA, B., WILD, J.J. Financial and Managerial Accounting. Madison: McGraw Hill Higher Educations, University of Winconsin, 2007. ISBN 13: 978-0-07-3526.International Accounting Standards 2010. The full text of all IAS and SIC extant at 1 January 2010. SIKOROVÁ, E. Mzdové účetnictví 2006. Brno: Computer Press, a.s., 2006. ISBN 80-251-0948-8.Programové příručky. FOREMAN, A. Tax Handbook. London: ALIED DUNBAR, 2003. ISBN 0-273-65445-4.Zákon o dani z příjmů č. 586/1992 Sb., ve znění pozdějších předpisů. Zákon o účetnictví č. 563/1991 Sb. ve znění pozdějších předpisů.

Požadavky

60% účast na seminářích, průběžný test, kombinovaná zkouška