Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Introduction to Programming (INM / BAUDP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu INM / BAUDP - Introduction to Programming, Obchodně-podnikatelská fakulta v Karviné, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Historický vývoj architektury počítačů a programovacích jazyků. Kompilovaný a interpretovaný překlad zdrojového kódu. Algoritmy. Obecné zásady algoritmizace. Programovací jazyky. Strukturované a objektové programování2. Typy dat a jejich reprezentace. Standardní typy dat. Funkce pro práci s daty. Definice uživatelských funkcí. Vývojové prostředí Microsoft Visual Studio3. Limity použití standardních datových typů. Uživatelem definované datové typy. Množina a záznam4. Komunikace programu s okolím. Formátovaný vstup a výstup. Specifické problémy jednotlivých programovacích jazyků5. Logické operátory. Příkazy IF - ELSE, větvení programů. Cykly. Podmíněné ukončení cyklu6. Makra. Procedury a funkce. Globální a lokální proměnné. Parametry volané hodnotou a odkazem7. Binární a textové soubory. Čtení dat ze souborů. Zápis dat do souborů8. Blok - deklarační a příkazová část. Globálnost a lokálnost. Optimalizace zdrojového kódu9. Pokročilé metody optimalizace zdrojového kódu10. Datový typ ukazatel. Vlastnosti dynamických proměnných11. Jednosměrný a obousměrný spojový seznam. Vytváření a vyhledávání v seznamu. Řazení seznamu12. Fronta. Zásobník. Práce s tabulkami13. Vyvážený binární strom. Levá a pravá rotace

Literatura

SEDGEWICK, R., WAYNE, K. Algorithms. Boston: Addison-Wesley Professional, 2011. ISBN 978-0321573513.CORMEN, T. H., LEISERSON, C. E., RIVEST, R. L., STEIN, C. Introduction to Algorithms. Cambridge: The MIT Press, 2009. ISBN 978-0262033848.HORTON, I. Ivor Horton´s Beginning Visual C++. New Jersey: WROX, 2014. ISBN 978-1118845714.

Požadavky

Průběžný test, minimálně 70% účast na seminářích, samostatné zpracování příkladů, vyhledávání a zpracování zdrojů na Internetu, zpracování cizojazyčných zdrojů a příprava na řešení týmových úkolů na seminářích.

Garant

Doc. RNDr. František KOLIBA, CSc.

Vyučující

Doc. RNDr. František KOLIBA, CSc.Ing. Radomír PERZINA, Ph.D.