Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Informační systémy ve veřejné správě (INM / BKISS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu INM / BKISS - Informační systémy ve veřejné správě, Obchodně-podnikatelská fakulta v Karviné, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Teoretické vymezení a definice informačního systému (IS). Životní cyklus IS. Součásti a komponenty IS. Vlastnosti IS. Klasifikace IS2. Informační systémy veřejné správy (ISVS). Základní předpisy a dokumenty. Koncepce budování ISVS. Koordinace ISVS3. Základní registry: registr obyvatel, registr osob, registr územní identifikace, adres a nemovitostí, registr práv a povinností4. Agendy ve veřejné správě. Územní identifikace. Evidence nemovitostí. Evidence územně a stavebně správního řízení. Evidence bytového fondu. Evidence obyvatelstva. Evidence ekonomických subjektů, atd.5. Státní informační politika. Informační koncepce a její dokumentace6. Provozní informační systémy: moduly (logistika, prodej, státní správa a samospráva, atd.)7. Bezpečnost IS. Zajištění bezpečnosti. Kryptografie. Elektronický podpis. Datové schránky a jejich zabezpečení8. Identifikace, autentizace a autorizace. Identifikační doklady a jejich zabezpečení9. e-Government. Transformace vnitřních a vnějších vztahů veřejné správy pomocí informačních a komunikačních technologií (ICT). Digitalizace vnitřních agend veřejné správy. Czech POINT a komunikační infrastruktura10. Portál veřejné správy (PES). Struktura a obsah PES. Přístupnost webu a další kritéria11. Geografické informační systémy (GIS). Základní složky GIS. Druhy dat. Datový model12. IS Evropské unie: Schengenský IS, Vízový informační systém (VIS), systém Eurodac, atd.13. IS ve Slovenské republice. Ústřední portál. Integrované obslužní místo. Elektronické doklady

Literatura

VANĚK, J. a R. ŠPERKA. Informační systémy ve veřejné správě. Karviná: SU OPF, 2013. ISBN 978-80-7248-999-2.SMEJKAL, V. Informační systémy veřejné správy I. Praha, VŠE. ISBN 80-245-0533-9.MATES, P. a V. SMEJKAL. E-government v českém právu. Praha: Linde, 2006. ISBN 80-7201-614-8.VANĚK, J. a R. ŠPERKA. Informační systémy. Karviná: SU OPF, 2013. ISBN 978-80-7248-855-1.REDDICK, CH. G. Public administration and information technology. Burlington, MA: Jones & Bartlett Learning, 2012. ISBN 07-637-8460-5.

Požadavky

Seminární práce v podobě textové na vybrané téma veřejné správy. Kontrola a vyhodnocení seminární práce bude realizováno vyučujícím do začátku zkouškového období. Hodnocení seminární práce je součástí hodnocení zkoušky. Zkouška probíhá na učebnách vybavených PC a jejím cílem je ověřit teoretické a praktické znalosti a dovednosti získané během studia předmětu. Odevzdání seminární práce v předem stanovaném termínu je nutnou podmínkou pro možnost zapsat se na termín zkoušky.

Garant

RNDr. Ing. Roman ŠPERKA, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Ing. Roman ŠPERKA, Ph.D.