Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Objektové programování (INM / BKOBP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu INM / BKOBP - Objektové programování, Obchodně-podnikatelská fakulta v Karviné, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Základní prvky jazyka C#. Metody návrhu programů. Rozdíl mezi procedurálním a objektovým programováním2. Zapouzdření. Objekty - objektové typy, deklarace třídy, instance třídy, komponenty tříd. Metody - deklarace metod, definování metod. Uživatelské datové typy. Vztahy mezi třídami (asociace, kompozice, dědičnost) a návrh programu z hlediska objektového programování3. Konstruktor a destruktor. Statické atributy a metody. Přetížení konstruktorů a metod. Dědičnost4. Operátory - přiřazovací, základní binární, unární, inkrementace a dekrementace, indexování, volání funkce, přetypování. Přetížení operátorů, friend funkce5. Dynamické datové typy - seznam, zásobník, fronta, strom, množina, kupa, slovník. Iterátory, kontejnery. Přístup ke vnořeným typům (public, protected, private). Dynamická alokace paměti. Operátory pro správu paměti, operátory pro alokaci polí6. Abstraktní třídy. Virtuální metody. Nevirtuální metody. Časná a pozdní vazba. Polymorfismus7. Vícenásobná dědičnost. Instance. Konstruktory a destruktory. Vícenásobné dědičnosti. Přetypování ukazatelů8. Prostory jmen a jejich použití. Práce se soubory, vstup a výstup aplikace9. Událostmi řízené programování - delegáti, události, zpracování výjímek, atributy10. Komponenty. Použití vizuálních komponent, formuláře, ovládací prvky11. Přístup k datům, připojení k databázi a datovým zdrojům12. Použití XML v prostředí .NET. XML jako datový zdroj. Čtení a zápis datových proudů XML. Serializace a deserializace objektů13. Vytvoření konkrétní aplikace v C#

Literatura

ČADA, O. Objektové programování. Praha: Grada, 2009. ISBN 978-80-247-2745-5.KAČMÁŘ, D. Programujeme .NET aplikace ve Visual Studiu .NET. Praha: Computer Press, 2001. ISBN 8072265695.NAGEL, CH. a kol. C# 2005 - Programujeme profesionálně. New Yersey: Wiley Publishing, Inc., 2007. ISBN 0-7645-7534-1.SHARP, J. a J. JAGGER. Microsoft Visual C# .NET - krok za krokem. Brno: Mobil Media, 2002. ISBN 8086593274.POKORNÝ, J. Úvod do .NET FRAMEWORK. Praha: Computer Press, 2002. ISBN 8086593169.

Požadavky

Cílem semestrálního projektu je vytvoření aplikace pomocí C#. Oprava a vyhodnocení semestrálního projektu bude realizováno vyučujícím do začátku zkouškového období. Hodnocení semestrálního projektu je součástí hodnocení zkoušky. Zkouška probíhá na učebnách vybavených PC a jejím cílem je ověřit teoretické a praktické znalosti a dovednosti získané během studia předmětu. Odevzdání semestrálního projektu v daném termínu je nutnou podmínkou pro možnost zapsat se na zkoušku.

Garant

Ing. Radomír PERZINA, Ph.D.

Vyučující

Ing. Radomír PERZINA, Ph.D.