Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Operační systémy (INM / BKOPS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu INM / BKOPS - Operační systémy, Obchodně-podnikatelská fakulta v Karviné, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Operační systém a jeho struktura. Vývojové prostředí pro tvorbu operačního systému - vyšší jazyk, objektový přístup. Přehled operačních systémů2. Operační paměť. Správce paměti. Ochrana paměti. Přidělování paměti. Fragmentace paměti. Alokační strategie3. Správa procesů a front. Tabulka procesů. Stavy procesu. Multitasking. Přepínání programů. Kontext. Kooperativní a preemptivní multitasking. Sdílení času. Priority4. Ovladače periferií. Vstupní a výstupní (I/O) zařízení. Vyhrazená zařízení. Sdílená zařízení. Ovladače zařízení (obrazovka, klávesnice, myš, tiskárna, disk). Postavení ovladačů v operačním systému. Bezpečnost5. Systém souborů. Systém adresářů. Typy souborů. Sdílení souborů. Bezpečnost6. Systém služeb. Implementace služeb. Klasické knihovny. Přidělování a uvolnění operační paměti. Práce se soubory. Služby pro práci se zařízeními pomocí ovladačů zařízení. Služby správce procesů. Grafické operace a práce s okny7. Uživatelské rozhraní. Grafické uživatelské rozhraní. Operace pro komunikaci s uživatelem. Struktura grafického systému - okna, ikony, nabídky, dialogová okna8. Aplikační programy. Interpret příkazů: řádkový a grafický. Aplikace: textový editor, programy pro konfiguraci sítě, zprávu uživatelských kont, sdílení souborů, terminálový program. Vývojové prostředí pro tvorbu aplikací9. Operační systém MS Windows. Přehled funkcí. Pracovní plocha. Ovládací panel. Práce s programy. Příslušenství10. Operační systém Linux/UNIX. Charakteristika a základní vlastnosti. Shell. Uživatelé a identifikace uživatelů11. Linux/UNIX příkazy. Získání pomoci a nápovědy o systému. Přístup k zabudované dokumentaci. Informace o příkazech. Manipulace s procesy a dostupnými zařízeními. Monitorování a audit systému. Procesy záloh a obnovy12. Programátorské nástroje a síťové služby v Linux/UNIX prostředí. Překladač jazyka C. Překlady rozsáhlých projektů a ladící programy. Sendmail, WWW, DNS a další služby s vazbou na internet a procesy uživatelů13. Operační systémy pro mobilní aplikace

Literatura

CANNON, J. Linux for Beginners: An Introduction to the Linux Operating System and Command Line. Create Space Independent Publishing Platform, 2014. ISBN 1496145097.SILBERSCHATZ, A., P. GALVIN and G. GAGNE. Operating systems concepts. New York: Willey, 2012. ISBN 978-1118063330.TANENBAUM, A. S., BOS, H. Modern Operating Systems. New Jersey: Prentice Hall, 2014. ISBN 978-0133591620.UJBÁNYAI, M. Programujeme pro Android. Praha: Grada Publishing, 2012. ISBN 978-80-247-3995-3.

Požadavky

Seminární práce v textové podobě bude zpracována na vybrané téma související s obsahovou náplní předmětu. Kontrola a vyhodnocení seminární práce bude realizováno vyučujícím do začátku zkouškového období. Hodnocení seminární práce je součástí hodnocení zkoušky. Zkouška probíhá na učebnách vybavených PC a jejím cílem je ověřit teoretické a praktické znalosti a dovednosti získané během studia předmětu. Odevzdání seminární práce v předem stanovaném termínu je nutnou podmínkou pro možnost zapsat se na termín zkoušky.

Garant

Mgr. Milena JANÁKOVÁ, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Milena JANÁKOVÁ, Ph.D.