Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Služby internetu a internetové systémy (INM / BKSLI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu INM / BKSLI - Služby internetu a internetové systémy, Obchodně-podnikatelská fakulta v Karviné, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsah1. Prostředí Internetu, pravidla a zásady komunikace v prostředí rozsáhlých sítí2. Infrastruktura Internetu, komunikační protokoly a principy domén jako základní stavební kameny Internetu3. Komunikační protokoly a vybrané služby zajišťované aplikační vrstvou (přenos zpráv a pošty, vzdálený přístup k počítači)4. Služby pro přenos a sdílení souborů5. Služby pro přenos hypertextu, world wide web6. Administrace domén, webhosting, správa serveru7. Internetové systémy a prostředí pro práci s dynamickým obsahem8. Práce s hypertextem, webové technologie, jmenné prostory9. Softwarové technologie na straně klientských aplikací10. Softwarové technologie na straně serverových aplikací11. XML, schémata a transformace12. Webdesign, webmarketing, SEM, SEO13. Další služby internetu: telefonování, audio a video konference, online aplikace, cloud computing1. Komunikace v síti, síťové služby a protokoly, komunikační protokoly, bezpečnost na síti, základy modelu klient/server.2. Tři pilíře internetu, protokoly, domény, přidělování IP adres, DNS, fyzická infrastruktura, organizace IANA.org, NIC.cz, NIX.cz, paketový přenos, virtuální okruh.3. Princip fungování komunikačních protokolů, aplikační protokoly zajišťující přenos zpráv a pošty, princip fungování poštovního serveru a klienta. Protokoly pro vzdálený přístup k počítači, aplikace.4. Princip přenosu souborů na internetu, protokol pro přenos souborů. Princip fungování FTP serveru a klienta, komunikace, bezpečnostní aspekty. Princip sdílení souborů, protokoly pro sdílení souborů, vybrané aplikace.5. Http klient, web server, konfigurace a nastavení severu Apache a serveru Xitami, přístup pomocí FTP, zobrazení www stránek.6. Registrace webhostingu, registrace domény, konfigurace databáze, FTP serveru, PHP, mailů.7. Základy internetových systémů, redakční a publikační systémy, Internetové aplikace.8. Základ webových technologií ? XML, HTML, CSS, JavaScript, úvod do práce se skriptovacími jazyky a databázemi.9. Programování v prostředí hypertextů, vytváření skriptů na straně klienta, JavaScript,10. Propojení dat a aplikací na straně serveru, práce s daty, seznámení s PHP11. XML, principy, použití, příklady, DTD, schémata v praxi, DocBook, XSLT, tvorba různých typů dokumentů.12. Principy webdesignu, možnosti a nástroje marketingu na internetu, optimalizace webu pro vyhledávače.13. Princip fungování služeb jako telefonování po internetu, přenos audio signálu, streamované video, online aplikace, seznámení s protokoly zajišťujícími komunikaci u těchto služeb. Cloud computing, princip fungování, aspekty využití ve firemním prostředí a v běžném životě.

Získané způsobilosti

Student se seznámí se službami internetu založenými zejména na aplikační vrstvě TCP/IP protokolu. V rámci těchto služeb se dále výklad zaměří na služby a technologie související s návrhem a provozem internetových stránek a portálů.

Literatura

LUBBERS, P. HTML5: programujeme moderní webové aplikace. Brno: Computer Press, 2011. ISBN 978-80-251-3539-6.ECCHER, C. Profesionální webdesign: Techniky a vzorová řešení v CSS a XHTML. Brno: Computer Press, a.s., 2010. ISBN 978-80-251-2677-6.DOSTÁLEK, L. Velký průvodce protokoly TCP/IP. Praha: Computer Press, 2001. ISBN 80-7226-513-X.GOLDSTEIN, A. HTML5 a CSS3 pro webové designéry. Brno: Zoner Press, 2011. ISBN 978-80-7413-166-0.HOGAN, B. HTML5 a CSS3: výukový kurz webového vývojáře. Brno: Computer Press, 2011. ISBN 978-80-251-3576.BRÁZDA, J., KABELOVÁ, A. Internet, tvorba a propagování WWW. Praha:Grada, 2003. ISBN 80-247-0699-7.RAHMEL, D. Joomla: podrobný průvodce tvorbou a správou webů. Brno: Computer Press, 2010. ISBN 978-80-251-2714-8.NARAMORE, E. a kol. PHP5, MySQL, Apache - Vytváříme webové aplikace. Brno: Computer Press, 2009. ISBN 978-80-251-2767-4.

Požadavky

Seminární práce, kombinovaná zkouška.

Garant

Ing. Josef BOTLÍKIng. Kateřina SLANINOVÁ, Ph.D.

Vyučující

Ing. Josef BOTLÍKIng. Kateřina SLANINOVÁ, Ph.D.