Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy tvorby www prezentací (INM / BKWWW)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu INM / BKWWW - Základy tvorby www prezentací, Obchodně-podnikatelská fakulta v Karviné, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvodní pojmy2. Hypertextové vývojové a prezentační prostředky3. Vznik a historie HTML, vztah HTML k SGML4. Publikace www stránek na www serveru5. Práce s HTML editory6. Jazyk HTML 4.07. Využití grafických prvků v prostředí webu8. Technologie pro vytváření struktury www stránky9. Formátování www stránek10. Úvod do tvorby dynamických HTML stránek11. Efektivní a ergonomický design stránek12. Jazyk XHTML13. Další technologie1. Vysvětlení základních pojmů používaných v prostředí internetu a www prezentací. Lineární text, hypertext, fulltext, historie, vhodnost použití.2. Seznámení s prostředím hypertextu a s používanými prostředky. Design hypertextové publikace, struktura dokumentu, prvky, vazby.3. Vznik a historie internetu, vývoj protokolů a programovacích jazyků používaných v prostředí WWW. Vztah jazyka HTML k SGML , konkrétní případy užití.4. Zpřístupnění www prezentace na www serveru. Seznámení s používanými technologiemi, protokoly, s vybranými aplikacemi.5. Seznámení s prostředím vybraných HTML editorů. Zastoupeny jsou WYSIWYG i nonWYSIWYG editory.6. Vytváření www prezentací pomocí základního jazyka HTML 4.0 dle specifikace organizace W3C. Formátování a strukturování dokumentu, tagy, attributy.7. Použití základních technik využívaných při tvorbě www prezentací, grafický design. Efektivita přenosu, grafické formáty, animace. Zařazování multimediálních objektů do www prezentací.8. Seznámení se základními technologiemi používanými pro vytvoření struktury www prezentací. Rámy, tabulky, styly.9. Formátování www stránek pomocí kaskádových stylů (CSS) dle specifikace organizace W3C. Strukturování textů, použití stylů pro formátování objektů www prezentace, stylopisy, třídy, identifikátory.10. Použití základních prvků dynamických stránek, úvod do skriptovacího jazyka JavaScript. Seznámení s nejčastěji používanými technologiemi.11. Aspekty efektivního a ergonomického designu www prezentací. Volba základní struktury www prezentace, vhodné umístění navigačních prvků, přístupnost, optimalizace pro vyhledávače (SEO), validace.12. Seznámení s jazykem XHTML, doporučení dle specifikace organizace W3C. Rozdíly oproti HTML 4.0.Seznámení s dalšími technologiemi používanými pro tvorbu složitějších www prezentací a aplikací v prostředí www.13. Seznámení s dalšími technologiemi používanými pro tvorbu složitějších www prezentací a aplikací v prostředí www.

Získané způsobilosti

Student získá základní prehled o metodách a postupech při tvorbě webových stránek zejména s využitím HTML a CSS.

Literatura

CASTRO, E. HTML, XHTML a CSS. Praha: Computer Press, 2007. ISBN 978-80-251-1531-2.B. BOS, T. CELIK, I. HICKSON, H. W. LIE. Cascading Style Sheets, level 2 revision 1. CSS 2.1 Specification. 2006. VORÁČEK, K. FrontPage 2002 tvorba dokonalých WWW stránek - podrobný průvodce začínajícího uživatele. Praha: Grada Publishing, 2001. ISBN 80-247-9031-6.KOSEK, J. HTML - Tvorba dokonalých WWW stránek. Praha: Grada, 1998. ISBN 80-169-608-0.HAUSER, M a kol. HTML a CSS Velká kniha řešení. Praha: Computer Press, 2006. ISBN 80-251-1117-2.D. RAGGETT, A. LE HORS, I. JACOBS. HTML 4.01 Specification. 1999. PÍSEK, S. JavaScript - efektní nástroj oživení WWW stránek. Praha: Grada Publishing, 2001. ISBN 80-247-0014-X.HLAVENKA, J., SEDLÁŘ, R., HOLČÍK, T., KUBEŠ, J., MACH, J. Vytváříme WWW stránky a spravujeme moderní web site. Brno: Computer Press, 2001. ISBN 80-7226-080-4.SPAINHOUR, S. Webmaster v kostce. Brno: Computer Press, 1998. ISBN 80-7226-251-3.S. PEMBERTON a kol. XHTML[tm] 1.0 The Extensible HyperText Markup Language (Second Edition). 2000.

Požadavky

2 průběžné testy, seminární práce, zápočet.

Garant

Doc. Mgr. Petr SUCHÁNEK, Ph.D.

Vyučující

Ing. Kateřina SLANINOVÁ, Ph.D.Doc. Mgr. Petr SUCHÁNEK, Ph.D.