Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Algoritmy a programování (INM / BPALP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu INM / BPALP - Algoritmy a programování, Obchodně-podnikatelská fakulta v Karviné, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Historie programování. Kompilery a interpretery. Algoritmy.2. Základní typy dat.3. Typy dat definované uživatelem.4. Vstup a výstup. Formátovaný výstup.5. Logické operátory a příkazy. Cykly6. Ptrocedury a funkce, Parametry.7. Práce se soubory.8. Bloková struktura programů, optimalizace.9. Kontrolní test.10. Dynamické datové proměnné.11. Spojové záznamy.12. Abstraktní datové struktury.13. Binární stromy.1. Historie programování. Kompilery a interpretery. Algoritmy.Historický vývoj počítačů a programovacích jazyků. Algoritmy. Obecné zásady algoritmizace, definice jazyka pro zápis algoritmů. Programovací jazyky.2. Základní typy dat.Typy dat a jejich reprezentace. Standardní typy dat, běžné funkce pro práci s nimi, definice uživatelských funkcí.3. Typy dat definované uživatelem.Hranice použití standardních datových typů, implementace uživatelem definovaných datových typů. Množina a záznam.4. Vstup a výstup. Formátovaný výstup.Komunikace programu s okolím. Formátovaný vstup a výstup. Specifické problémy jednotlivých programovacích jazyků.5. Logické operátory a příkazy. Cykly.Příkazy IF - ELSE, větvení programů. Cykly. Tři základní typy cyklů. Podmíněné ukončení cyklu.6. Procedury a funkce, Parametry.Makra a procedury. Globální a lokální proměnné. Parametry volané hodnotou a odkazem.Vrácení hodnoty, rozdíl mezi procedurou a funkcí.7. Práce se soubory.Čtení dat ze souborů a psaní do nich. Binární a textové soubory.Kontrolní test.8. Bloková struktura programů, optimalizace.Pojem blok, deklarační a příkazová část. Globalista a lokalita.9. Kontrolní test.Test z probrané látky.10. Dynamické datové proměnné.Datový typ ukazatel. Vlastnosti dynamických proměnných.11. Spojové seznamy.Jednosměrný a obousměrný spojový seznam. Vytváření, vyhledávání. Setříděný seznam.12. Abstraktní datové struktury.Fronta, zásobník, seznam. Práce s tabulkami.13. Binární stromy.Vyvážený binární strom. Levá a pravá rotace.

Získané způsobilosti

Studenti se naučí správně používat datové typy a standardní konstrukce programování (příkazy IF, CASE, REPEAT, WHILE, FOR, procedury a funkce). Naučí se principy optimalizace algoritmů a pracovat a abstraktními datovými typy.

Literatura

WIRTH, N. Algoritmy a štruktúry údajov. Bratislava, ALFA, 1990. ISBN 80-05-00153-3.CORMEN, Thomas H., LEISERSON, Charles E., RIVEST, Ronald L, STEIN, C. Introduction to Algorithms. The MIT Press,, 2009. ISBN 978-0262033848.SEDGEWICK, Robert, WAYNE, K. Algorithms. Addison-Wesley Professional, 2011. ISBN ASIN:B004P8J1NA.TOPFER, P. Algoritmy a programování. Praha, Prometheus, 2002. ISBN 80-85849-83-6.PINK, Hensley. Learning Pascal Programming: The Beginner s Guide. Amazon Digital Services, 2012. ISBN ASIN:B007HEXQ1M.JINOCH, J., MÜLLER, K., VOGEL, J. Programování v jazyku Pascal. SNTL, Praha, 1988.

Požadavky

Průběžný test, kombinovaná zkouška

Garant

Doc. RNDr. František KOLIBA, CSc.

Vyučující

Doc. RNDr. František KOLIBA, CSc.