Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Object Programming (INM / NAOOP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu INM / NAOOP - Object Programming, Obchodně-podnikatelská fakulta v Karviné, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Základní prvky jazyků C++, C# a JAVA.2. Zapouzdření. Objekty - objektové typy, třídy. Vztahy mezi třídami.3. Konstruktor, destruktor.4. Operátory, indexování, volání funkce, přetypování.5. Dynamické datové typy. Iterátory, kontejnery. Operátory pro správu paměti. Operátory pro alokaci polí.6. Ukazatele a reference.7. Vazby (časná a pozdní). Volání metod. Virtuální metody a polymorfismus. Abstraktní třídy. Metody ošetření zpráv od Windows.8. Vícenásobná dědičnost. Instance, konstruktory a destruktory vícenásobné dědičnosti. Přetypování ukazatelů.9. Problémy s vícenásobnou dědičností.10. Šablony v C++.11. Prostory jmen. Soubory a proudy v C++. Vstup a výstup v C++.12. Dynamická identifikace typů v C++. Operátory pro bezpečnější přetypování.13. Implementace konkrétní aplikace v C++.1. Základní prvky jazyků C++, C# a JAVA. Kompilátory. Metody návrhu programů v C++. Standardní knihovna C++ a standardní knihovna šablon. Rozdíl mezi procedurálním a objektovým programováním.2. Zapouzdření. Objekty - objektové typy, deklarace třídy, instance třídy, komponenty tříd. Metody - deklarace metod, definování metod. Uživatelské datové typy. Vztahy mezi třídami (asociace, kompozice, dědičnost) a návrh programu z hlediska OOP.3. Konstruktor, destruktor. Statické atributy a metody. Přetížení konstruktorů a metod. Dědičnost.4. Operátory - přiřazovací, základní binární, unární, inkrementace a dekrementace, indexování, volání funkce, přetypování. Přetížení operátorů, friend funkce.5. Dynamické datové typy - seznam, zásobník, fronta, strom, množina, kupa, slovník. Iterátory, kontejnery. Přístup ke vnořeným typům (public, protected, private). Dynamická alokace paměti. Operátory pro správu paměti (new, delete), operátory pro alokaci polí.6. Automatické a třídní ukazatele. Objekty a klíčové slovo this. Ukazatele na třídu, ukazatele na data, ukazatele na metody či prosté funkce.7. Abstraktní třídy. Virtuální metody. Nevirtuální metody. Časná a pozdní vazba. Polymorfismus. Metody pro ošetření zpráv od Windows.8. Vícenásobná dědičnost. Instance, konstruktory a destruktory vícenásobné dědičnosti. Přetypování ukazatelů.9. Problémy spojené s vícenásobnou dědičností a jejich řešení (konflikt jmen, opakovaná dědičnost, virtuální dědičnost).10. Šablony v C++. Deklarace šablony, šablony řadových funkcí, šablony objektových typů a jejich metod, šablony v rozsáhlých programech, šablony v knihovnách.11. Prostory jmen a jejich použití. Soubory a proudy v C++, vstup a výstup aplikace.12. Dynamická identifikace typů v C++. Operátory pro bezpečnější přetypování (static_cast, const_cast, reinterpreter_cast, dynamic_cast).13. Implementace konkrétní aplikace v C++ s využitím polymorfismu a abstraktní třídy.

Literatura

ECKEL, B. Thinking in C++: Introduction to Standard C++, Volume One (2nd Edition) (Vol 1). Prentice Hall, 2000. ISBN 978-0139798092.ECKEL, B., ALLISON C. Thinking in C++, Volume 2: Practical Programming. Prentice Hall, 2003. ISBN 978-0130353139.KOENIG, A., MOO, B. Accelerated C++: Practical Programming by Example. Addison-Wesley Professional, 2000. ISBN 978-0201703535.STROUSTRUP, B. The C++ Programming Language, Special Edition. Indianapolis: AT&T - Addison Wesley, Inc. , 2001. ISBN 0-201-70073-5.

Požadavky

Seminární práce, zápočet, min 50% účast na semináříchOstatní studijní zátěž: vyhledávání a zpracování zdrojů na Internetu.

Garant

Ing. Radomír PERZINA, Ph.D.

Vyučující

Ing. Radomír PERZINA, Ph.D.