Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Bankovní informační systém (INM / PBIS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu INM / PBIS - Bankovní informační systém, Obchodně-podnikatelská fakulta v Karviné, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Bankovní služby a produkty2. Globální pohled na bankovní informační systém, globální informační společnost.3. Podnikový pohled na bankovní informační systém.4. Struktura IS banky.5. Datová struktura.6. Bezpečnost IS.7. Kryptografie a elektronický podpis.8. Přenos dat, elektronická výměna dat.9. Elektronické platební systémy.10. Systémy identifikace.11. Elektronické bankovnictví.12. Úloha bank v elektronickém podnikání.1. Bankovní služby a produkty, kategorizace bankovních produktů a služeb a jejich požadavkům na informační zabezpečení.2. Globální pohled na bankovní informační systém, globální informační společnost, zánik prostorových hranic, stírání časových hranic a prolínáním dříve oddělených sektorů ekonomiky, odraz v legislativě, koordinace bankovního informačního systému v České republice ČNB3. Podnikový pohled na bankovní informační systém, zabezpečení požadavků podnikového řízení, komplexní systémy podnikového řízení, procesy primární a sekundární, specifické rysy bankovních informačních systémů.4. Struktura IS banky, postavení banky vůči jejímu okolí a předpoklady, které musí splňovat IS, model IS banky, systém uzlů.5. Datová struktura, definice datové architektury, matriční data, automatické operace, data z relací.6. Bezpečnost IS, bezpečnostní politika, kritické body bezpečnosti, bezpečnostní cíle, bezpečnostní funkce, bezpečnostní mechanismy.7. Kryptografie a elektronický podpis, kryptografický systém, symetrická a asymetrická kryptografie, autentičnost, neporušenost a nepopiratelnost dokumentů, digitální podpis.8. Přenos dat, elektronická výměna dat,.Secure Electronic Transaction protocol, Secure Sockets Layer.9. Elektronické platební systémy, transakce mezi spotřebiteli a obchody, platební karty, třídění systémů, digitální peníze.10. Systémy identifikace, identifikační prostředky a systémy, principy identifikace:11. Elektronické bankovnictví, rizika spojená s e-bankingem.12. Úloha bank v elektronickém podnikání, nový pohled na ekonomiku, změny, které do ekonomiky přináší rozvoj nových informačních a komunikačních technologií, elektronické platby.13. Samostatné zpracování seminární práce.

Získané způsobilosti

Studenti se seznámí s požadavky na globální bankovní informační systém a informační systém banky jako firmy, službami poskytovanými informačním systémem banky, elektronickou výměnou dat, standardizací, bezpečností dat a informací a moderními trendy (elektronické bankovnictví, e-commerce atd.).

Literatura

VANĚK, J. Bankovní informační systém. Studijní podpora, OPF SU, Karviná, 2007. VANĚK, J. Bankovní informační systém [online] Verze 1.0. Karviná : SU OPF, 2005. VANĚK, J. Bankovní informační systémy, hypertextová učebnice. SU OPF, Karviná, 2000. HANÁČEK, P., STAUDEK J. Bezpečnost informačních systémů. Praha, Úřad pro státní informační systém, 2000. MARVANOVÁ, M., JUŘÍK, P., VÍTKOVSKÝ, K. Platební styk. Praha, Bankovní institut a. s., 1996.

Požadavky

Seminární práce a její prezentace na semináři, test a kombinovaná zkouška, min 50% účast na seminářích.Ostatní studijní zátěž: vyhledávání a zpracování zdrojů na internetu, zpracování cizojazyčných zdrojů a příprava na řešení týmových úkolů na seminářích.

Vyučující

RNDr. Ing. Roman ŠPERKA, Ph.D.