Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět International Business Law (PEM / BAPMO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PEM / BAPMO - International Business Law, Obchodně-podnikatelská fakulta v Karviné, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod do práva mezinárodního obchodu2. Prameny práva mezinárodního obchodu3. Smluvní formy vstupu na zahraniční trhy4. Organizační formy vstupu na cizí trhy5. Mezinárodní koupě prodej6. Postup při uzavírání kupní smlouvy7. Práva a povinnosti stran kupní smlouvy8. Odpovědnost za porušení kupní smlouvy9. Dodací podmínky INCOTERMS a smluvní podmínky INTRATERMS10. Smlouvy uzavírané v mezinárodní přepravě11. Mezinárodní zajišťovací a platební prostředky12. Právní aspekty řešení sporů ve vztazích s mezinárodním prvkem13. Rozhodčí řízení v mezinárodním obchodě1. Charakteristika práva mezinárodního obchodu a jeho uplatnění. Mezinárodní právo soukromé. Mezinárodní prvek. Přímá a kolizní metoda právní úpravy.2. Mezinárodní, komunitární a vnitrostátní normativní prameny práva mezinárodního obchodu. Proces unifikace práva. Podpůrné prameny práva mezinárodního obchodu. Lex mercatoria. Mezinárodní obchodní zvyklosti. Formulářové a vzorové smlouvy. Obchodní podmínky. Dodací podmínky. Zásady mezinárodních smluv.3. Mezinárodní distributorská smlouva. Smlouva o výhradním prodeji. Mezinárodní smlouva o obchodním zastoupení. Mezinárodní franchisingová smlouva. Smlouvy o vázaných obchodech.4. Společné podnikání (joint venture). Založení organizační složky české společnosti v zahraničí. Založení zahraniční formy právnické osoby v zahraničí. Založení komunitární formy obchodní společnosti. Akvizice. Fúze.5. Kolizní a přímá metoda právní úpravy kupní smlouvy. Podmínky aplikace Úmluvy OSN o smlouvách o mezinárodní koupi zboží, její struktura a právní povaha.6. Náležitosti návrhu a akceptace. Podstatné, pravidelné a nahodilé náležitosti kupní smlouvy. Vzorová kupní smlouva. Měnová doložka, doložka o zákazu reexportu. Ujednání o omezení dalšího prodeje.7. Práva a povinnosti prodávajícího a kupující v souvislosti s uzavřenou kupní smlouvou dle Úmluvy OSN o smlouvách o mezinárodní koupi zboží.8. Odpovědnost za vady. Vady faktické a vady právní. Vady zjevné a vady skryté. Proces vytýkání vad. Nároky při porušení smlouvy. Odpovědnost za škodu.9. Podmínky aplikace doložek INCOTERMS. Vztah k mezinárodní kupní smlouvě. Obsah, druhy a struktura INCOTERMS. Podmínky aplikace smluvních podmínek INTRATERMS.10. Prameny právní úpravy v oblasti mezinárodní silniční nákladní dopravy, námořní přepravě, železniční přepravě a mezinárodní letecké dopravě. Smlouva o přepravě zboží. Přepravní dokument. Zasilatelská smlouva v mezinárodním obchodě.11. Zajišťovací prostředky. Mezinárodní platební styk. Placení v hotovosti. Platba bankovním převodem. Dokumentární platby (dokumentární inkaso, dokumentární akreditiv). Směnky a šeky.12. Způsoby řešení sporů v oblasti mezinárodního obchodu. Soudní řízení. Působnost soudů v oblasti mezinárodního obchodu. Uznání a výkon soudních rozhodnutí.13. Význam a uplatnění rozhodčího řízení v mezinárodním obchodním styku. Prameny právní úpravy rozhodčího řízení. Významná světová arbitrážní a mediační centra. Výkon rozhodčích nálezů.

Literatura

JANKŮ, M. EU business law. Brno: Mendelova univerzita, 2011. ISBN 978-80-7375-483-9.GONGOL, T. International Business Law. SU OPF Karviná, 2014. ISBN 978-80-7248-995-4.ŠOPOVOVÁ, R., ŠIMEK R. Introduction to English for international trade law. Brno: Masarykova univerzita, 2009. ISBN 978-80-210-5001-3.ŠTEFANKOVÁ, N. Introduction to private international law. Plzeň: Aleš Čeněk, 2011. ISBN 978-80-7380-361-2.

Požadavky

Zpracování a obhájení případové studie na zadané téma je podmínkou přistoupení ke zkoušce.

Garant

Mgr. Tomáš GONGOL, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Tomáš GONGOL, Ph.D.