Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Teorie jakosti (PEM / BETJA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PEM / BETJA - Teorie jakosti, Obchodně-podnikatelská fakulta v Karviné, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Užitná hodnota a jakost zboží.2. Měření vlastnosti zboží3. Jakostní skupiny a jakostní značky4. Vlivy působící na kvalitu zboží ve sféře oběhu (mechanické, fyzické, chemické)5. Vlivy působící na kvalitu zboží ve sféře oběhu (biologické, ztráty na zboží)6. Poživatiny (látky živící)7. Poživatiny (látky sytící a ochranné)8. Cizorodé látky v poživatinách (aditiva)9. Cizorodé látky v poživatinách (kontaminanty, rezidua)10. Genetická modifikace potravin11. Technologie radiačního ošetření potravin12. Falšování zboží13. Kvalitativní hodnocení vybraných zbožových komodit1. Užitná hodnota a jakost zboží. Vývoj teorie jakosti zboží, tvorba užitné hodnoty, užitná hodnota a jakost zboží, spotřebitelská hodnota, estetická působivost zboží.2. Měření vlastnosti zboží. Měřené užitné hodnoty, druhy zkoušek, vady zjevné, vady skryté, vady odstranitelné, právo na reklamaci, ochrana spotřebitele. Opatření a dokumenty EU spojené s jakostí zboží.3. Jakostní skupiny a jakostní značky. Jakostní znaky základní a pomocné, jakostní značky na českém trhu, jakostní značky zahrnuté v České kvalitě.4. Vlivy působící ve sféře oběhu zboží (mechanické, fyzikální, chemické). Vlivy pozitivní a vlivy negativní. Ochrana před mechanickými vlivy, členění fyzikálních vlivů: vliv teploty, vlhkosti a světelných složek na jakost zboží.5. Vlivy působící na kvalitu zboží ve sféře oběhu zboží (chemické, biologické, opotřebení, ztráty na zboží.) Vlivy chemických vlastnosti zboží a chemické vlivy prostředí. Členění biologických vlivů a jejich charakteristika, druhy opotřebení, jejich kalkulace, monitoring ztrát zboží.6. Poživatiny (látky živící). Dělení poživatin. Bílkoviny plnohodnotné a neplnohodnotné, dávky bílkovin pro jednotlivé skupiny obyvatelstva. Změny bílkovin v různých druzích prostředí. Bílkoviny a kvalita potravin.7. Poživatiny (látky sytící a ochranné). Tuky, dělení podle obsahu látek důležitých v hodnocení, vliv přepalování tuků a obsah cizorodých látek na jejich kvalitu. Monosacharidy, disacharidy, polysacharidy, jejich vliv na kvalitu potravin. Vliv vitamínů na zdraví a kondici, přítomnost vitamínů jako kvalitativní kritérium hodnocení zboží.8. Cizorodé látky v poživatinách (aditiva) Důvody přítomnosti aditiv v potravinách, předpisy regulující jejich užití v potravinářském průmyslu, označení aditiv, rizika z aditiv, opodstatnění a limity jejich použití.9. Cizorodé látky v poživatinách (kontaminanty, rezidua) Zdroje kontaminantů, druhy, jejich působení na zdraví konsumentů a na kvalitu zboží. Limity reziduí (PCB, dusičňany, pesticidy, antibiotika a hormony.10. Genetická modifikace potravin. Členění GMO, vlastnosti, rizika GMO, rizika pro životní prostředí, instituce pracující z GMO, předpisy o nakládání s GMO.11. Technologie radiačního ošetření potravin. Podstata a metody radiačního ošetření zboží, druhy používaných paprsků, dokumentace o ozařování, postoje vybraných zemí k problematice radiačního ošetření zboží.12. Falšování zboží. Právní úprava falšování zboží v EU a v ČR, způsoby falšování zboří, příklady falšování zboží v jednotlivých komoditách zboží. Činnost orgánu hygienickéslužby, veterinárních orgánů, České zemědělské a potravinářské inspekce.13. Kvalitativní hodnocení vybraných zbožových komodit (káva, čaj, víno, lihoviny). Hodnocení kvality těchto výrobků, jejich využívání v podnikatelské sféře, zásady podávání.

Získané způsobilosti

Studenti se naučí jak předcházet snižování kvality, jak hodnotit zboží z pohledu trhu i z pohledu kvality života. Poznají nejčastější zdroje nekvality a naučí se orientovat v různých stupních kvality i v systémech, které mají zákazníky informovat.

Literatura

D-test. Praha: Občanské sdružení spotřebitelů "Test". TUTELYAN, V. Genetically Modified Food Sources : Safety Assessment and Control. London: Academic Press., 2013. ISBN 978-0-12-405878-1.SINGH, R. P., HELDMAN, D. R. Introduction to Food Engineering. London: Academic Press., 2013. ISBN 978-0-12-398530-9.GABRYŠOVÁ, M. Teorie jakosti. Karviná: SU OPF, 2004. ISBN 80-7248-249-1.KRAJČOVÁ, J. Zbožíznalství vyd. 4. Praha: Vysoká škola hotelová, 2007. ISBN 80-86578-68-2.European RAPEX rapid alert system: http://ec.europa.eu/consumers/dyna/rapex/rapex_archives_en.cfm. KALAČ, P. Funkční potraviny, kroky ke zdraví. Dona České Budějovice, 2003. ISBN 80-7322-029-6.RASFF European early warning: http://ec.europa.eu/food/food/rapidalert/index_en.htm. SÝROVÝ, V. Tajemství výrobců potravin. Praha: VŠCHT, 2006. ISBN 80-903137-2-8.KADLEC, P. Technologie potravin I. Praha: VŠCHT, 2007. ISBN 80-7080-509-9.KADLEC, P. a KOL. Technologie potravin II. Praha: VŠCHT, 2008. ISBN 80-7080-510-2.Vyhláška č. 4/2008 Sb., ze dne 3. ledna 2008, kterou se stanoví druhy a podmínky použití přidatných látek a extrakčních rozpouštědel při výrobě potravin. www stránky hygienických stanic. Zákon č. 120/2008 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích ve znění pozdějších předpisů. Zákon 459/1999 Sb. a jeho novelizace č. 209/2000 Sb. O odpovědnosti za škodu způsobenou vadou výrobku ve znění pozdějších předpisů.

Požadavky

Průběžný test, písemná zkouška