Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Logistický informační systém (PEM / BPLIS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PEM / BPLIS - Logistický informační systém, Obchodně-podnikatelská fakulta v Karviné, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Informace jako hlavní zdroj pro podnikání2. Požadavky na informační systém z pohledu logistiky3. Progresivní systémy vyřizování objednávek4. Integrace systému vyřizování objednávek a logistického informačního systému5. Finanční aspekty rozhodování o logistickém informačním systému6. Umělá inteligence a expertní systémy v logistice7. Plánování a řízení podnikových zdrojů8. Řízení výroby a dodavatelských řetězců9. Manažerské informační systémy v logistice10. Teorie hromadné obsluhy a její informační podpora11. Informační podpora metod síťové analýzy12. Metody optimalizace logistických systémů13. Využití statistických metod v logisticeAnotace:1. Význam informací a znalostí pro úspěšné podnikání, paradigmata moderní učící se organizace, procesní řízení a informace, význam informací a informačního systému.2. Systémy pro podporu rozhodování, životní cyklus objednávky a jeho součásti, progresivní systémy vyřizování objednávek, vyrovnanost cyklu objednávky.3. Proces počítačového zadávání objednávek, vliv systému objednávání na tržní podíl a rentabilitu, telemarketing, telefonické kontaktování zákazníků, systémy EDI.4. Vyřizování objednávek a informační toky, základní oblasti potřeby informací, schopnosti progresivních systémů vyřizování objednávek, návrh logistického informačního systému.5. Počáteční náklady, čárové kódy, elektronické pokladní systémy a jejich aplikace, systémy rychlé odezvy, TQM, systémy na podporu rozhodování, modelování, význam modelů.6. Definice umělé inteligence, definice expertních systémů, příklady aplikací, společné nasazení umělé inteligence a systémů EDI, rozpoznávání přirozeného jazyka.7. ERP systémy, definice ERP systémů, předchůdci ERP systémů, nástup výpočetní techniky a zrod ERP, Marketing a ERP, zákazníci ve středu zájmu, vývoj ERP v ČR.8. Automatizace výrobních procesů, operativní řízení výroby, přehled řídících metod a principů, simulace a optimalizace, moderní technologie v dodavatelském řetězci.9. Základy terminologie a jak správně porozumět termínům, datový sklad a jak funguje, cesta k manažerským informačním systémům, MIS jako součást podnikové architektury.10. Základy teorie hromadné obsluhy, hlavní aplikační oblasti, využití při realizaci systému JIT, Kanbanu, SW nástroje k aplikaci teorie hromadné obsluhy na logistické problémy.11. Základy teorie grafů, metoda CPM, metoda MPM, metoda PERT, aplikace jednotlivých metod na logistické problémy.12. Lineární programování, nelineární programování, dopravní úlohy, přiřazovací úlohy, směšovací úloha, nástřihová úloha, simplexova metoda. Aplikace metod.13. Aplikace statistických metod v logistice, vhodnost jednotlivých metod pro logistické manažery, aplikační programy pro analýzu a syntézu logistických problémů, vyhodnocování statistických dat pro podnikovou logistiku.

Získané způsobilosti

Student získá přehled o softwarech aplikovatelných pro řízení logistických procesů. Bude rozumět fungování systému objednávání. Bude schopen analyzovat logistické informace za účelem řízení podnikové logistiky.

Literatura

SODOMKA, P. Informační systémy v podnikové praxi. Praha, ComputerPress, 2006. ISBN 80-25112-00-4.BALOG, M., STRAKA, M. Logistické informační systémy. Bratislava: EPOS, 2005. ISBN 80-8057-660-2.PERNICA, P. Logistika pro 21. století. Praha: Radix, 2004. ISBN 80-86031-59-4.BASL, J., BLAŽÍČEK, R. Podnikové informační systémy: Podnik v informační společnosti. Praha: Grada Publishing, 2008. ISBN 978-80-247-2279-5.TULANUS, Bernhard. Information systems in logistics and transportation. Tarrytown, N.Y., U.S.A.: Pergamon, 1997. ISBN 00-804-3054-6.BRANDIMARTE P., ZOTTERI G. Introduction to Ditribution Logistics, Statistics in Practice. WILEY, 2007. ISBN 978-0.471-75044-4.LAUDON, K.C., LAUDON, J., P. Management Infomratic Systems - Managing the Digital Firm. Pearson Custom Publishing, 2006. ISBN 978-0536202796.

Požadavky

Absolvování seminářů s 60% účastí. V období výuky v řádně vypsaných termínech vykonají studenti průběžný a závěrečný test. Student může za semestr získat 100 bodů (60 bodů za testy a 40 bodů za aktivní účast na seminářích). Pro udělení zápočtu musí studenti získat minimálně 60% z celkového počtu bodů (minimálně 24 bodů za aktivní účast na seminářích a 36 bodů za testy).

Garant

Mgr. Šárka ČEMERKOVÁ, Ph.D.Ing. Petr VLČEK

Vyučující

Mgr. Šárka ČEMERKOVÁ, Ph.D.Ing. Petr VLČEK