Předmět Teorie jakosti (PEM / ETJA)
Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PEM / ETJA - Teorie jakosti, Obchodně-podnikatelská fakulta v Karviné, Slezská univerzita v Opavě (SU).
Top 10 materiálů tohoto předmětu
Materiály tohoto předmětu
Materiál | Typ | Datum | Počet stažení |
---|
Další informace
Obsah
1. Užitná hodnota a jakost zboží.2. Měření vlastnosti zboží3. Jakostní skupiny a jakostní značky4. Vlivy působící na kvalitu zboží ve sféře oběhu (mechanické, fyzické, chemické)5. Vlivy působící na kvalitu zboží ve sféře oběhu (biologické, ztráty na zboží)6. Poživatiny (látky živící)7. Poživatiny (látky sytící a ochranné)8. Cizorodé látky v poživatinách (aditiva)9. Cizorodé látky v poživatinách (kontaminanty, rezidua)10. Genetická modifikace potravin11. Technologie radiačního ošetření potravin12. Falšování zboží13. Kvalitativní hodnocení vybraných zbožových komodit
Získané způsobilosti
Studenti se naučí jak předcházet snižování kvality, jak hodnotit zboží z pohledu trhu i z pohledu kvality života. Poznají nejčastější zdroje nekvality a naučí se orientovat v různých stupních kvality i v systémech, které mají zákazníky informovat.
Literatura
GABRYŠOVÁ, M. Teorie jakosti. Karviná: SU OPF, 2004. ISBN 80-7248-249-1.Občanské sdružení spotřebitelů. D-test. Praha: Občanské sdružení spotřebitelů "Test",, 2000. ROEDIGEROVÁ-STREUBALOVÁ, S. Minerální látky a stopové prvky. Český Brod: Železný,s.r.o., 1996. ISBN 80-237-3490-3.SÝROVÝ, V. Tajemství výrobců potravin. Praha: VŠCHP, 2006. ISBN 80-903137-2-8.PAVLOUŠEK, P. Vína, likéry a destiláty. Praha: VŠCHP, 2001. ISBN 80-247-9003-3.ŠKAPKA, B. A KOL. Výrobce a prodejce potravin. Praha: Verlag Dashöfer, 1999. ISBN 80-86229-05-X.Zákon 4.59/1999 Sb. a jeho novelizace č. 209/2000Sb. O odpovědnosti za škodu způsobenou vadou výrobku. TRACY, M. Zemědělství a potraviny v tržní ekonomice. Praha: VŠZ, 1993. ISBN 80-213-0150-3.
Požadavky
písemná forma zkoušky