Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Controlling ve vnitropodnikovém řízení (PEM / KCVR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PEM / KCVR - Controlling ve vnitropodnikovém řízení, Obchodně-podnikatelská fakulta v Karviné, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Cílem předmětu je seznámit studenty s principy controllingu jako nástrojem řízení podnikatelských jednotek. Svou náplní předmět navazuje na předměty nauka o podniku, podniková ekonomika, management. Předpokládá se rovněž znalost základů účetnictví a matematiky. Controlling prostupuje všemi podnikovými činnostmi což umožní studentům seznámit se s jeho specifickými rysy v oblastech financí, zásobování, marketingu a zejména jako nástroje vnitropodnikového řízení nákladů. Náplní seminářů jsou praktické ukázky využití controllingu při hodnocení výkonnosti elementárních hospodářských jednotek a posuzování rentability jednotlivých výrobků či služeb. Výsledky controllingu jsou aplikovány i v oblasti využití kalkulací jak v operativním řízení podnikatelských subjektů, tak v rozborové činnosti.Struktura výkladu:1. Definice controllingu a souvisejících pojmů, postavení controllingu v systému řízení podnikatelských subjektů2. Cíle a funkce controllingu3. Organizační struktura a základní kameny controllingového systému4. Strategický a operativní controlling5. Investiční controlling a jeho postavení ve strategickém řízení6. Reporting jako jedna ze základních funkcí controllingu7. Finanční a marketingový controlling8. Nákladový controlling, jeho cíle a využití v systému řízení podnikatelských subjektů. Terminologie nákladového controllingu9. Nástroje nákladového controlling a jejich uplatnění10. Kalkulace a hodnocení elementárních hospodářských jednotek v systému controllingu11. Úloha a postavení manažerského účetnictví a controlling v systému Balanced Scorecard12. Controlling podnikatelských subjektů zařazených do oblasti malého a středního podnikání

Získané způsobilosti

Cílem předmětu je seznámit studenty s principy controllingu jako nástrojem řízení podnikatelských jednotek. Svou náplní předmět navazuje na předměty nauka o podniku, podniková ekonomika, management. Předpokládá se rovněž znalost základů účetnictví a matematiky. Controlling prostupuje všemi podnikovými činnostmi což umožní studentům seznámit se s jeho specifickými rysy v oblastech financí, zásobování, marketingu a zejména jako nástroje vnitropodnikového řízení nákladů. Náplní seminářů jsou praktické ukázky využití controllingu při hodnocení výkonnosti elementárních hospodářských jednotek a posuzování rentability jednotlivých výrobků či služeb. Výsledky controllingu jsou aplikovány i v oblasti využití kalkulací jak v operativním řízení podnikatelských subjektů, tak v rozborové činnosti.

Literatura

ESCHENBACH, R. Controlling. 1. vyd. Praha: ASPI, 2004. ISBN 80-7357-035-1.VOLLMUTH, J. Controlling-nový nástroj řízení. 3. vyd. Praha: Profess Consulting, 1998. ISBN 80-85235-54-4.HORVÁTH, P. A KOL. Nová koncepce controllingu. Praha: Profess Consulting, 2004. ISBN 80-7259-002-2.SYNEK, M., KUBÁLKOVÁ, M. A KOL. Manažerské výpočty. Praha: VŠE, 2001. ISBN 80-245-0240-2.MANN, R. MAYER, E. Controlling-metoda úspěšného podnikání. Praha: Profit, 1992. ISBN 80-85603-20-9.

Požadavky

Průběžný test (minimální úspěšnost 60%Zkouška kombinovaná.

Garant

Ing. Karel STELMACH, Ph.D.

Vyučující

Ing. Karel STELMACH, Ph.D.Ing. Jarmila ŠEBESTOVÁ, Ph.D.