Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Krizové řízení (PEM / KKRI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PEM / KKRI - Krizové řízení, Obchodně-podnikatelská fakulta v Karviné, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Cílem je seznámit studenty s teorií a praxí krizového managementu jako uceleného souboru poznatků, přístupů, nástrojů a zkušeností. Obsah předmětu navazuje na teoretický základ managementu, strategického managementu, ekonomiky podniku, finanční analýzy a firemních financí. Vymezení základních pojmů, vývoje a současného pojetí krizového managementu, zásady řízení krizí a krizové plánování, které musí reagovat na fáze krize a legislativní východiska. Důležitá je i součást zkušeností lidského faktoru a krizové komunikace, ekonomická a věcná podstata krizí. Student by si měl osvojit poznatky z aplikace teorie krizového managementu jak pro hospodářskou praxi, tak i pro sféru veřejné správy a nepodnikatelského sektoru.Struktura výkladu:1. Krizové řízení, historie, vývoj a současné pojetí krizového managementu2. Základní pojmy, riziko jako předmět kvantitativní analýzy. Pojetí, principy a způsoby řízení rizik3. Charakteristické znaky úspěšného podniku, křivka životnosti obecného podniku. Mezinárodní krizový management a jeho fenomény, krizová komunikace4. Změny v podniku a riziko, zásady řízení krizí, možnosti jejich předvídání, identifikace a formulování problémů5. Analýza rizika, krizové plánování, krizový plán, legislativně právní východiska, techniky a prostředky k řízení krizí6. Řízení rizika - Risk management. Krizový management v podnikatelské sféře, regulační opatření7. Hospodářská opatření pro krizové stavy a úloha podnikové sféry. Bezpečnostní politika ČR v hospodářské oblasti8. Řízení krize - Krizový management9. Procedury k řešení krize podniku10. Rizikový a rozvojový kapitál11. Řízení informací pro rozhodování a softwarová podpora pro krizové řízení12. Role krizového manažera13. Případové studie z hospodářské praxe

Získané způsobilosti

Cílem je seznámit studenty s teorií a praxí krizového managementu jako uceleného souboru poznatků, přístupů, nástrojů a zkušeností. Obsah předmětu navazuje na teoretický základ managementu, strategického managementu, ekonomiky podniku, finanční analýzy a firemních financí. Vymezení základních pojmů, vývoje a současného pojetí krizového managementu, zásady řízení krizí a krizové plánování, které musí reagovat na fáze krize a legislativní východiska. Důležitá je i součást zkušeností lidského faktoru a krizové komunikace, ekonomická a věcná podstata krizí. Student by si měl osvojit poznatky z aplikace teorie krizového managementu jak pro hospodářskou praxi, tak i pro sféru veřejné správy a nepodnikatelského sektoru.

Literatura

ANTUŠÁK, E., KOPECKÝ, Z. Krizový management- mezinárodní aspekty. Praha: VŠE, 2005. ISBN 80-245-0952-0.ANTUŠÁK, E., KOPECKÝ, Z. Krizový management- úvod do teorie 1. ,1. vyd. Praha: Oeconomica, 2005. ISBN 80-245-0951-2.TICHÝ, M. Ovládání rizika. Analýza a management. 1. vyd. Praha: C. H. Beck, 2006. ISBN 80-7179-415-5.KANEL, K. A Guide to Crisis Intervention. Praha: Publisher Boston, 2003. ISBN 0-534-54794-X.VEBER, J. a kol. Management - základy, prosperita, globalizace. Praha: Management Press, 2000. ISBN 80-7261-095-5.RAIS, K., SMEJKAL, V. Řízení rizik. Praha: Grada Publishing, 2003. ISBN 80-247-0198-7.KONEČNÝ, M., LEDNICKÝ, V., MATUSIKOVÁ, L., WAGNEROVÁ, E. Strategický management. Karviná: SU OPF, 1999. ISBN 80-7248-049-9.KRATOCHVÍLOVÁ, H. Zrušení firem: likvidace a úpadek se vzory podání. 1. vyd. Praha: C. H. Beck, 2002. ISBN 80-7179-675-1.

Požadavky

Průběžný test (minimální úspěšnost je stanovena na 70%).

Garant

Doc. Ing. Václav LEDNICKÝ, CSc.

Vyučující

Ing. Werner BERNATÍK, Ph.D.Doc. Ing. Václav LEDNICKÝ, CSc.