Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Nabídkové kalkulace ve službách (PEM / NPNKS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PEM / NPNKS - Nabídkové kalkulace ve službách, Obchodně-podnikatelská fakulta v Karviné, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Význam kalkulací ve službách2. Třídění nákladů pro účely vnitropodnikového řízení3. Druhy kalkulací a kritéria jejich třídění4. Úloha příspěvku na úhradu ve vnitropodnikovém řízení5. Úloha nákladového controllingu při zpracovávání kalkulací6. Kalkulace úplných a neúplných nákladů7. Kalkulace dělením8. Kalkulace přirážkové9. Kalkulace nákladů podle elementárních procesů, metoda ABC10. Tvorba kalkulací v hotelnictví11. Kalkulace v dalších oblastech služeb12. Rozbor kalkulací13. Případové studie1. Význam kalkulací ve službáchDefinice základních pojmů, specifika odvětví služeb. Význam hospodárnosti a cenotvorby.2. Třídění nákladů pro účely vnitropodnikového řízeníDruhové, účelové , manažerské pojetí nákladů a vliv na kalkulační techniku. Řízení nákladů, význam plánu a rozpočtu.3. Druhy kalkulací a kritéria jejich tříděníZákladní pohled do tvorby kalkulace, časové hledisko. Třídění dle úplnosti nákladů a využití výrobní kapacity. návaznost kalkulací na informační systém podniku a stupně řízení.4. Úloha příspěvku na úhradu ve vnitropodnikovém řízeníUkazatel příspěvku na úhradu jako prostředek analýzy portfolia služeb. Analýza ekonomického dopadu manažerského rozhodnutí a vlivu tržeb na výsledek hospodaření.5. Úloha nákladového controllingu při zpracovávání kalkulacíNákladové a hodnotové řízení podniku. Controllingové pojetí kalkulace. Vnitropodnikové předávky výkonů.6. Kalkulace úplných a neúplných nákladůSrovnání vypovídací schopnosti obou kalkulací, výhod a nevýhod v závislosti na dynamice. Analýza úzkých míst.7. Kalkulace dělenímDělení prosté, kalkulace stupňovitá, dělení poměrovým číslem. Výhody a nevýhody této techniky.8. Kalkulace přirážkovéKalkulace s režijní sazbou, s režijní přirážkou, s více přirážkami. Komparace výsledků s technikou dělením.9. Kalkulace nákladů podle elementárních procesů, metoda ABCProcesní přístup ke kalkulaci. definice vztažné veličiny, popis procesu služby, propočty danou technikou.10. Tvorba kalkulací v hotelnictvíKalkulace ubytovacích služeb pomocí hodnotového faktoru, pomocí obytné plochy. Kalkulace pomocí nákladových funkcí. Kalkulace ve stravování.11. Kalkulace v dalších oblastech služebKalkulace v dopravních službách a její principy. Kalkulace v obchodním podniku.Kalkulace v cestovní kanceláři. Kalkulace v bankovnictví.12. Rozbor kalkulacíkalkulace jako součást ekonomického řízení podniku. Metody včasného řízení nákladů.13. Případové studie

Získané způsobilosti

V rámci výuky získají studenti přehled o metodách a kalkulačních technikách používaných při sestavování kalkulací v oblasti služeb. Seznámí se s aplikací kalkulací jako jednoho z významných nástrojů vnitropodnikového řízení. V rámci cenotvorby poskytovaných služeb budou studenti seznámení s úlohou kalkulací při její realizaci. Náplní seminářů jsou praktické ukázky tvorby kalkulací s využitím vhodných kalkulačních technik.

Literatura

BURNS, P. Entrepreneurship and Small Business. London: Palgrave Macmillan, 2006. ISBN 1-4039-4733-3.HRADECKÝ,M., KONEČNÝ, M. Kalkulace pro podnikatele. Praha:Prospektrum, 2003. ISBN 80-7225-002-7.ŠEBESTOVÁ, J. Nabídkové kalkulace ve službách. Karviná: SU OPF, 2009. ISBN 978-80-7248-526-0.GUPTA, K.R. Cost management: measuring, monitoring. Delhi: Global India Pub, 2009. ISBN 978-938-0228-020.JONES, T. Culinary calculations: simplified math for culinary professionals. 2nd ed. Hoboken: John Wiley, 2008. ISBN 04-717-4816-1.WEETMAN, P. Financial and Management Accounting. An Introduction. London: Prentice Hall, 2003. ISBN 0-273-65788-7.DRURY, C. Management accounting for business. London: Thomson Learning, 2005. ISBN 978-1-84480-152-7.FIBÍROVÁ, J., ŠOLJAKOVÁ, L., WAGNER, J. Nákladové a manažerské účetnictví. Praha: ASPI, a.s., 2007. ISBN 978-80-7357-299-0.SYNEK, M. A KOL. Podniková ekonomika,4. přepracované vydání. Praha: C. H. Beck, 2007. ISBN 80-7179-892-4.VYSUŠIL, J. Rozpočetnictví a vnitropodnikové plánování : sladění plánu a skutečnosti pro potřeby controllingu. Praha:Profess Consulting, 2004. ISBN 80-7259-012-X.DOYLE D.P. Strategické řízení nákladů. Praha: ASPI, 2002. ISBN 80-7357-189-7.CLIFTON, M. Target costing: market-driven product design. New York: Marcel Dekker, 2004. ISBN 08-247-4611-2.

Požadavky

Zápočet je udělen po splnění bodu A+B:A)Povinná aktivní účast na seminářích (zapojování se do diskusí, úkolů, výpočtů) 60%.--------------------B) Zápočet (teoretická část) je tvořen součtem aktivit (je nutno získat 60% ze 50 bodů):1. Průběžný test 0-15 bodů.2. Zápočtový test 0-35 bodů.

Garant

Ing. Jarmila ŠEBESTOVÁ, Ph.D.

Vyučující

Ing. Jarmila ŠEBESTOVÁ, Ph.D.