Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Právo průmysl. a duševního vlast. (PEM / NPPDV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PEM / NPPDV - Právo průmysl. a duševního vlast., Obchodně-podnikatelská fakulta v Karviné, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod do práva duševního vlastnictví2. Právo autorské a práva související3. Osobnostní a majetková autorská práva4. Právní ochrana některých průmyslových práv5. Práva na označení6. Právní ochrana některých dalších nehmotných statků7. Právní ochrana osobnosti a osobních údajů8. Právní ochrana nehmotných statků na internetu9. Nekalá soutěž a duševní vlastnictví10. Smluvní typy uplatňované v oblasti duševního vlastnictví11. Porušování a vymáhání práv z duševního vlastnictví12. Soudní a správní řízení v oblasti práv duševního vlastnictví13. Mezinárodní a komunitární právo v oblasti duševního vlastnictví1. Základní pojmy práva duševního vlastnictví a zařazení této právní disciplíny v právním řádu České republiky. Duševní vlastnictví, průmyslové vlastnictví, nehmotný statek. Ústavní principy v oblasti práva duševního vlastnictví. Zásady práva duševního vlastnictví.2. Základní pojmy práva autorského (autorské dílo, autor, vznik autorského práva). Právní ochrana počítačových programů a databází.3. Druhy osobnostních a majetkových práv. Volné užití a zákonné výjimky. Jiná majetková práva. Kolektivní správa majetkových práv.4. Vynálezy, užitné vzory, průmyslové vzory, topografie polovodičových výrobků, nové odrůdy rostlin. Zápis do příslušného rejstříku.5. Právní úprava a druhy ochranných známek. Formy právní ochrany geografických označení. Právní ochrana obchodní firmy. Zápis do příslušného rejstříku.6. Právní ochrana know-how, obchodního tajemství, goodwill, doménového jména.7. Zákonná právní úprava ochrany osobnosti v občanském zákoníku. Právní ochrana osobních údajů. Svobodný přístup k informacím. Úřad pro ochranu osobních údajů.8. Ochrana autorského práva na internetu. Odpovědnost poskytovatelů služeb informační společnosti. Elektronický podpis. Smlouvy uzavírané prostřednictvím internetu.9. Soutěžitel a spotřebitel. Definice nekalé soutěže. Znaky generální klauzule nekalé soutěže. Některé zvláštní skutkové podstaty nekalé soutěže uplatňované v souvislosti s ochranou nehmotných statků.10. Smlouva licenční. Výhradní a nevýhradní licence. Podstatné náležitosti licenční smlouvy. Některé další smlouvy uplatňované v oblasti práv duševního vlastnictví (smlouva o převodu práv, smlouva o dílo, zástavní smlouva, smlouva outsourcingová, smlouva franchisingová).11. Zákon o vymáhání práv z duševního vlastnictví. Další prostředky ochrany z oblasti práva nekalé soutěže, trestního a přestupkového práva, práva na ochrany spotřebitele.12. Řešení sporů v oblasti ochrany práv duševního vlastnictví. Soudní řízení. Rozhodčí řízení. Alternativní způsoby řešení sporů o doménová jména. Úřad průmyslového vlastnictví. Patentoví zástupci.13. Prameny práva v této oblasti (Bernská úmluva, Pařížská úmluva, Římská úmluva, PCT, TRIPS atd.). Komunitární ochranná známka. Evropský patent. Směrnice ES v oblasti průmyslového vlastnictví, v oblasti ochrany práv autorských a souvisejících právech v informační společnosti.

Získané způsobilosti

Student získá zžnalosti o ochraně průmyslového a duševního vlastnictví, dále dovedenosti z oblasti uplatňování autorského práva, jakož i informace o řešení porušování těchto práv v procesním řízení.

Literatura

KŘÍŽ, J., HOLCOVÁ, I., KORDAČ, J., KŘESŤANOVÁ, V. Autorský zákon. Komentář a předpisy související. Aktualizované vydání. Linde: Praha, 2005. LEIBLE, S., OHLY, A. Intellectual property and private international law. Tübingen: Mohr Siebeck, 2009. ISBN 978-3-16-150055-8.POLČÁK, R. Introduction to ICT law: (selected issues). Brno: Masarykova univerzita, 2007. ISBN 978-80-210-4302-2.BOHÁČEK, M., JAKL, L. Právo duševního vlastnictví. Praha: Oeconomica, 2002. ISBN 80-245-0463-4.HORÁČEK, R., ČADA, K., HAJN, P. Právo průmyslového vlastnictví. Praha: C. H. BECK, 2005. LEITH, P. Software and patents in Europe. Cambridge: Cambridge University Press, 2007. ISBN 978-0-521-86839-6.

Požadavky

Průběžný test, zkouška. Povinná 50% účast na seminářích.

Garant

Mgr. Tomáš GONGOL, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Tomáš GONGOL, Ph.D.