Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kontrolní systém veř.správy,veř.sektoru (PEM / PKSV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PEM / PKSV - Kontrolní systém veř.správy,veř.sektoru, Obchodně-podnikatelská fakulta v Karviné, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

V souvislosti s reformou veřejné správy, reformou veřejných financí a se vstupem ČR do EU, nabývá na aktuálnosti potřeba efektivního a vzájemně sladěného kontrolního systému v jednotlivých odvětvích veřejného sektoru i v celé struktuře veřejné správy. Cílem předmětu je seznámit studenty s podstatou a významem teorie kontroly v oblasti veřejného sektoru a veřejné správy. Podrobně se rozebírají jednotlivé kontrolní okruhy, uvádí stručně instituce, nástroje a jejich vzájemné vazby. Jejich funkčnost je vysvětlována na příkladech funkce ústředních kontrolních orgánů vybraných vyspělých zemí. Závěrečná část je věnována problematice modelovému kodexu chování úředníka a potřebě etiky ve veřejné správě a to právě z pohledu různorodosti a významu vykonávaných činností.Struktura výkladu:1. Definice a pojetí veřejné správy2. Řízení ve veřejné správě3. Vztah řízení ve veřejné správě a kontroly4. Kontrola ve veřejné správě - pojetí a druhy kontrol5. Kontrolní instituce v ČR6. Kontrolní nástroje státu , veřejné zakázky a soutěže7. Kontrolní činnosti obcí a krajů8. Finanční kontrola ve veřejné správě9. Ústřední kontrolní orgány v zahraničí10. Evropské fondy, jejich fungování a kontrola11. Audit jako nástroj kontroly12. Korupce a etika ve veřejné správě13. Případové studie

Získané způsobilosti

Cílem předmětu je seznámit studenty s podstatou a významem teorie kontroly v oblasti veřejného sektoru a veřejné správy. Podrobně se rozebírají jednotlivé kontrolní okruhy, uvádí stručně instituce, nástroje a jejich vzájemné vazby. Jejich funkčnost je vysvětlována na příkladech funkce ústředních kontrolních orgánů vybraných vyspělých zemí. Závěrečná část je věnována problematice modelovému kodexu chování úředníka a potřebě etiky ve veřejné správě a to právě z pohledu různorodosti a významu vykonávaných činností.

Literatura

BENČO, J., KAMOĎA, J., NEMEC, J. Kontrola vo verejnom sektore. Banská Bystrica: UMB, 2001. ISBN 80-8055-517-6.REKTOŘÍK, J., ŠELEŠOVSKÝ, J. A KOL. Kontrolní systém veřejné správy a veřejného sektoru. Praha: EKOPRESS, 2003. ISBN 80-86119-72-6.ŠEBESTOVÁ, J. A KOL. Kontrolní systém veřejné správy a veřejného sektoru. Karviná: SU OPF, 2008. ISBN 80-7248-460-7.DRUCKER, P. F. Managing the Non-profit Organization. Oxford: Jordan Hill, 1998. ISBN 0-75060833-1.KOUDELKA, Z. Obce a kraje podle reformy veřejné správy v roce 2000. 1. vyd. Praha: Linde, 2000. ISBN 80-7201-250-9.HALÁSEK, D. A KOL. Rozhodování ve veřejném sektoru. Ostrava: VŠB, 2004. ISBN 80-248-0570-7.OCHRANA, F. Veřejná volba a řízení veřejných výdajů. Praha: Ekopress, 2003. ISBN 80-86119-71-8.

Požadavky

Průběžný test (minimální úspěšnost 60%).Návštěva firmy a zpracování zprávy dle vzoru.Zkouška kombinovaná.

Garant

Doc. Ing. Václav LEDNICKÝ, CSc.

Vyučující

Ing. Jarmila ŠEBESTOVÁ, Ph.D.