Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ekonomika a řízení pojišťoven 1 (KEK / ERP1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KEK / ERP1 - Ekonomika a řízení pojišťoven 1, Ekonomická fakulta, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Historická východiska regulace, vývoj dohledu od dohledu materiálního po dohled finanční2. Současný stav regulace a dohledu nad finančním trhem ve světě, v EU a v České republice3. Směrnice Evropských společenství - východisko právní úpravy existence a činnosti subjektů finančního trhu4. Finanční trh, jeho formování, pojištění jako finanční služba5. Zákony upravující existenci a činnost bank a subjektů kapitálového trhu v ČR6. Zákony upravující existenci a činnost subjektů pojistného trhu v ČR7. Vývoj dohledu nad finančním trhem - současný dohled České národní banky8. Právní rámec dohledu v pojišťovnictví v ČR9. Distribuční sítě10. Jednotný evropský pas, jeho podstata, význam a možnosti využití11. Basel II a Solvency II jako nástroj komplexního řízení rizik12. Vnitřní řídicí a kontrolní systém pojišťovny

Získané způsobilosti

Studenti získají znalosti v daném předmětu v souladu s cílem a obsahem.

Literatura

BÖHM, A. Ekonomika a řízení pojišťoven v podmínkách po vstupu ČR do EU. Vybrané aspekty. BÖHM, A.; MUŽÁKOVÁ, K. Pojišťovnictví a regulace finančních trhů. Praha: PROFESSIONAL PUBLISHING, 2010. 1. vydání. 184 s. ISBN: 978-80-7431-035-5. Aktuální směrnice a základní smlouvy EU. Evropská komise. DUCHÁČKOVÁ, E.; DAŇHEL, J. Teorie pojistných trhů. Praha: PROFESSIONAL PUBLISHING, 2010. 1. vydání. 224 s. ISBN 978-80-7431-015-7.Zákon. Zákon č. 277/2009 Sb., ze dne 22. července 2009, o pojišťovnictví v aktuálním znění.

Požadavky

Zkouška: ústní.

Garant

doc. Ing. Arnošt Böhm, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Arnošt Böhm, CSc.