Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Mikroekonomie I (KEK / MI1*H)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KEK / MI1*H - Mikroekonomie I, Ekonomická fakulta, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Úvod do ekonomie2. Tržní mechanismus a jeho fungování3. Elasticita poptávky4. Elasticita nabídky5. Chování spotřebitele a teorie užitku6. Teorie výroby a mezního produktu7. Analýza nákladů8. Dokonalá konkurence9. Nedokonalá konkurence, monopol10. Oligopol a monopolistická konkurence11. Trhy výrobních faktorů12. Trh práce13. Trh kapitálu a trh půdy14. Rozdělování důchodůCvičení:1. Charakteristika předmětu ekonomie, vymezení pojmů mikroekonomie a makroekonomie, dějiny ekonomického myšlení, výrobní faktory, ekonomické zákony, metody používané v ekonomii.2. Nabídka a poptávka: typy, faktory je ovlivňující, grafické znázornění. Definování tržní rovnováhy a základních typů tržních nerovnováh.3. Cenová elasticita poptávky, její typy, způsoby výpočtu, faktory ovlivňující cenovou elasticitu poptávky. Důchodová a křížová elasticita poptávky.4. Cenová elasticita nabídky, její typy, způsoby výpočtu, faktory ovlivňující cenovou elasticitu nabídky. Vliv elasticity nabídky a poptávky na fungování tržního mechanismu5. Užitek, měření užitku, rovnováha spotřebitele v kardinalistickém a ordinalistickém pojetí užitku. Konstrukce individuální poptávky.6. Produkční funkce v krátkém a dlouhém období, výnosy z variabilního vstupu a výnosy z rozsahu, výrobní optimum.7. Celkové a jednotkové náklady v krátkém a dlouhém období, kvantifikace a grafické znázornění, vzájemné vazby.8. Předpoklady dokonale konkurenčního prostředí, optimum firmy v dokonalé konkurenci v krátkém a dlouhém období, bod ukončení činnosti. Rovnováha a efektivnost dokonale konkurenčního trhu.9. Nedokonalá konkurence, její formy, příčiny vzniku. Optimalizace výstupu a tvorba ceny monopolu, monopolní zisk, neefektivnost monopolu.10. Smluvní oligopol, oligopol s dominantní firmou. Krátkodobá a dlouhodobá rovnováha firmy v monopolistické konkurenci. Srovnání jednotlivých tržních struktur z hlediska ceny, objemu a efektivnosti.11. Formování cen na trzích výrobních faktorů, ekonomická renta a transferový výdělek, poptávka firmy po výrobním faktoru, příjem z mezního produktu a mezní náklady na faktor.12. Trh práce v podmínkách dokonalé a nedokonalé konkurence, poptávka po práci, individuální a tržní nabídka práce, rovnováha na trhu práce.13. Kapitál a investice, rovnováha na trhu kapitálu v krátkém a dlouhém období. Zvláštnosti trhu půdy a přírodních zdrojů, pozemková renta.14. Měření nerovností v důchodech, Lorenzova křivka a Giniho koeficient, zdroje nerovností a přerozdělovací procesy v ekonomice.

Získané způsobilosti

Získané znalosti student využije v následném studiu, např. u předmětů NAP či MIE2.

Literatura

KRAFT, J., BEDNÁŘOVÁ, P, KOCOUREK, A. Ekonomie I. TUL Liberec, 2010. ISBN 978-80-7372-652-2.KOCOUREK, A. Mikroekonomie I - Praktikum a repetitorium. TU v Liberci, 2010. ISBN 978-80-7372-646-1.SAMUELSON, NORDHAUS. Ekonomie. Svoboda. Praha, 1991. MACMILLAN. Macmillanův slovník moderní ekonomie. Victoria Publishing, Praha, 1992. Varian, H. R. Mikroekonomie. Moderní přístup. Victoria Publishing Praha, 1995. MANKIW, Gregory N. Zásady ekonomie. ISBN 80-7169-891-1.

Požadavky

Zápočet probíhá písemnou formou. V průběhu semestru budou napsány 2 malé testy, každý za 5 bodů. V zápočtovém týdnu bude napsán jeden velký test za 10 bodů. Celkem je třeba na zápočet získat 14 bodů. Ve zkouškovém období bude možnost napsání 1 opravného testu, z kterého bude nutné získat 7 bodů z 10. Podmínkou je 85% účast na cvičeních.Ústní zkouška - odpovídá požadovanému rozsahu vyučované látky.

Garant

prof. Ing. Jiří Kraft, CSc.

Vyučující

PhDr. Ing. Pavla Bednářová, Ph.D.Ing. Aleš Kocourek, Ph.D.prof. Ing. Jiří Kraft, CSc.Ing. Iva Nedomlelová, Ph.D.PhDr. Ing. Lenka Sojková, Ph.D.PhDr. Ing. Pavla Bednářová, Ph.D.Ing. Blanka Brandová, Ph.D.Ing. Aleš Kocourek, Ph.D.prof. Ing. Jiří Kraft, CSc.doc. Ing. Šárka Laboutková, Ph.D.Ing. Miroslava Lungová, Ph.D.Ing. Iva Nedomlelová, Ph.D.PhDr. Ing. Lenka Sojková, Ph.D.