Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Makroekonomie II (KEK / MK2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KEK / MK2 - Makroekonomie II, Ekonomická fakulta, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Ekonomické teorie a modely. Klasická teorie: obecný klasický model. Trh peněz v klasickém pojetí. Klasická AD.2. Keynesiánská teorie: efektivní poptávka, spotřeba a investice. Keynesova teorie spotřeby v komparaci s dalšími vybranými přístupy ke spotřebě: model mezičasové volby, teorie životního cyklu a teorie permanentního důchodu. Model důchod výdaje. Teorie preference likvidity. Určení rovnovážné produkce v modelu IS-LM v uzavřené a otevřené ekonomice.3. Model IS-LM. Fiskální a monetární politika.4. Model AD-AS. Celkový keynesovský model - neoklasická syntéza. Past investic a past likvidity.5. Očekávání v ekonomii. Základní modely agregátní nabídky (modely hospodářského cyklu): monetarismus, nová klasická teorie, nová keynesiánská teorie.6. Vládní sektor a státní rozpočet, křivka BS a způsoby krytí rozpočtových deficitů, veřejný dluh.7. Režimy měnové politiky, koncept nedosažitelné trojice, cílování inflace, kvantitativní uvolňování.8. Účinky fiskální a monetární politiky v modelu AD-AS.9. Otevřená ekonomika. Měnový kurz nominální a reálný. Platební bilance. Determinace měnového kurzu.10. Model IS-LM-BP. Mundell-Flemingův model, fiskální a monetární politika.11. Trh práce a nezaměstnanost. Phillipsova křivka a agregátní nabídka.12. Inflace. Nabídková a poptávková inflace. Křivky SP a DG. Metody léčení inflace.13. Hospodářský růst. Vybrané teorie hospodářského růstu

Získané způsobilosti

Studenti získají znalosti v daném předmětu v souladu s cílem a obsahem.

Literatura

Mach M. Makroekonomie II pro inženýrské studium, 1. část. VŠE Praha. Mach M. Makroekonomie II pro inženýrské studium, 2. část. VŠE Praha. ROMER, D. Advanced Macroeconomics. 3rd ed. New York: McGraw-Hill Irwin,, 2006. ISBN 0-07-287730-8.Hyman D. N. Macroeconomics. Mc Graw Hill, 1997. Blanchard, Olivier. Macroeconomics (2nd ed.). Prentice Hall International, 2000. GÄRTNER, M. Macroeconomics. 2006. Ashford Colour Press,Second Edition, 2006. ISBN 0-273-70460-5.Vojtěch Spěváček, Růžena Vintrová, Eva Zamrazilová, Vaclav Žďárek. Makroekonomická analýza - magisterský kurz. VŠEM, 2007. ISBN 978-80-86730-26-4.SOUKUP, J., POŠTA, V., NESET, P., PAVELKA, T., DOBRYLOVSKÝ, J. Makroekonomie. 2. akt. vydání. 2010. Praha. ISBN 978-80-7261-219-2.

Požadavky

PREZENČNÍ FORMA STUDIAZápočet:- 1 průběžný test za max. 7 bodů plus závěrečný test za max. 10 bodů.- pro získání zápočtu je nutné získat součet minimálně 11 bodů, tj. 65 %.- studenti, kteří získali alespoň 8,5 bodů z obou testů v součtu (tj. 50 %), mají možnost opravy napsáním opravného testu za max. 10 bodů nutno získat 6,5 bodu, tj. 65 %.- průběžný test se píše v 8. týdnu v rámci přednášky, závěrečný test v zápočtovém týdnu (zpravidla také v čase přednášky), opravný ve zkouškovém období.Zkouška:- předpokladem k zapsání na ústní zkoušku je získání zápočtu.- student si tahá otázku a po 10-ti minutové přípravě je schopen během dalších max. deseti minut zodpovědět podstatu problému a prokázat pochopení souvislostí.KOMBINOVANÁ FORMA STUDIAZápočet:- 1 závěrečný test za max. 10 bodů. Pro získání zápočtu je nutné získat minimálně 6,5 bodů, tj. 65 %.- 1 opravný test za max. 10 bodů. Pro získání zápočtu je nutné získat minimálně 6,5 bodů, tj. 65 %.Zkouška:- předpokladem k zapsání na ústní zkoušku je získání zápočtu.- student si tahá otázku a po 10-ti minutové přípravě je schopen během dalších max. deseti minut zodpovědět podstatu problému a prokázat pochopení souvislostí.

Garant

doc. Ing. Šárka Laboutková, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Šárka Laboutková, Ph.D.doc. Ing. Šárka Laboutková, Ph.D.Ing. Miroslava Lungová, Ph.D.Ing. Mgr. Marek Skála, Ph.D.