Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ekonomické aspekty sociální práce (KEK / MXEK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KEK / MXEK - Ekonomické aspekty sociální práce, Ekonomická fakulta, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Základní tématické okruhy:Základní pojmy a problémy ekonomieEkonomie jako věda, historie oboru a základní ekonomická terminologie.Předmět ekonomie, metody a cíle ekonomického zkoumání, využití ekonomických poznatků v dalších oborech včetně sociální práce.Systém ekonomických věd, makroekonomie, mikroekonomie, spolupráce s dalšími vědními obory.Vybrané problémy ekonomieTrh - vznik, vývoj, principy a alternativy tržního hospodářství; nabídka a poptávka.Ukazatele měření národní výkonnosti - hrubý domácí produkt, hrubý národní produkt, národní důchod. Jejich tvorba a užití, spotřeba a investicePeníze, měna, ceny a inflace; bankovní systém, bankovní a finanční služby a produkty.Ekonomický růst a hospodářský cyklusMonetární politika státu, politika centrální bankyFiskální politika státu; daně a daňové systémy včetně aktuální situace v ČR, státní rozpočet, veřejné rozpočty.Ekonomický vývoj v ČR, prognóza a vztah k sociální politice a sociální práci.Nezaměstnanost jako ekonomický problémTrh práce z ekonomického a ze sociálně politického hlediska.Ekonomické teorie nezaměstnanosti, ekonomické ukazatele a ekonomické nástroje řešení a prevence nezaměstnanosti.Ekonomické poznatky o nezaměstnanosti v oblasti sociální politiky, vzdělávání a sociálních služeb.Ekonomie a ekonomika řízení sociálních služeb a ekonomika vzděláváníFinancování sociální politiky a vzdělávání, vazba na veřejné rozpočtyFinancování a rozpočty zařízení poskytujících sociální služby a vzdělávacích institucíAnalýza trhu práce jako podpůrného ukazatele ekonomického potenciálu regionu.Fundraising, sponzoring a další podpůrné způsoby financování v sociálních službách.Finanční podpora sociální a vzdělávací sféry z ESF.Ekonomická specifika neziskových organizací - finanční zdroje a hospodaření.Společenská odpovědnost a etika v hospodaření institucí poskytujících vzdělávání a sociální služby.

Získané způsobilosti

Studenti získají znalosti v daném předmětu v souladu s cílem a obsahem.

Literatura

KRAFT, J., BEDNÁŘOVÁ, P., KOCOUREK, A. Ekonomie I. PRŮŠA, Ladislav. Ekonomie sociálních služeb. MANKIW, N. Gregory. Zásady ekonomie.

Požadavky

písemný test pro získání zápočtuústní zkouška

Garant

prof. Ing. Jiří Kraft, CSc.

Vyučující

PhDr. Ing. Pavla Bednářová, Ph.D.doc. Ing. Šárka Laboutková, Ph.D.PhDr. Ing. Lenka Sojková, Ph.D.