Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Pojištění v mezinárodním obchodu (KEK / PMO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KEK / PMO - Pojištění v mezinárodním obchodu, Ekonomická fakulta, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Charakteristika rizik spojených s obchodními operacemi, možnosti jejich eliminace, zejména:- Výrobní rizika,- Rizika spojená s tarifními a netarifními překážkami,- Rizika chybné obchodní operace,- Rizika plynoucí z charakteru obchodovaného zboží,- Rizika přepravní,- Rizika inkasní a platební.2. Subjekty pojistného trhu, problematika jednotného pojistného trhu EU3. Pojišťování vývozních úvěrových rizik v České republice, metody eliminace úvěrového rizika, účast státu a pojištění komerční4. Systém a legislativní základy pojišťování a financování vývozu se státní podporou, soulad se směrnicemi EU a zásadami fungování WTO5. Pojistné produkty úvěrového pojištění se státní podporou6. Komerční úvěrové pojištění7. Vývoj produktů úvěrového pojištění v ČR, teritoriální struktura8. Kompatibilita české legislativy úvěrového pojištění s právem EU, rozhodující instituce usměrňující úvěrové pojištění v mezinárodním obchodě9. Přístup k pojištění vývozních úvěrových rizik se státní podporou ve vybraných člen-ských státech EU

Získané způsobilosti

Studenti získají znalosti v daném předmětu v souladu s cílem a obsahem.

Literatura

BÖHM, A. Pojištění pohledávek v mezinárodním obchodě. Praha: Professional Publishing, 2009, ISBN 978-80-7431-004-1. BÖHM, A. Ekonomika a řízení pojišťoven v podmínkách po vstupu ČR do EU. Vybrané aspekty. ČERNOHLÁVKOVÁ, E., BÖHM A. a kol. Finanční strategie v mezinárodním podnikání. VŠE, Praha 2000 (skripta), ISBN 80-245-0055-8. JANATKA, F., BÖHM, A., HÁNDL, J. a kol. Komerční rizika v zahraničním obchodu a ochrana proti nim. ASPI Publishing s.r.o., Praha 2001, ISBN 80-86395-14-6. BÖHM, A. a JANATKA, F. Pojištění úvěrových rizik v mezinárodním obchodě. Praha: Grada Publishing, a.s., 2004, ISBN 80-247-0816-7.

Požadavky

Zkouška: úsní.

Garant

doc. Ing. Arnošt Böhm, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Arnošt Böhm, CSc.doc. Ing. Arnošt Böhm, CSc.Ing. Kristýna Tůmová