Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Banking (KFÚ / BAN-E)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFÚ / BAN-E - Banking, Ekonomická fakulta, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Peníze, měna, peněžní standardy, měnové agregáty.2. Centrální bankovnictví; vývoj, postavení centrální banky v ekonomice.3. Česká národní banka.4. Banka, postavení obchodní banky v ekonomice, bankovní sektor, bankovní systém v České republice.5. Bilance obchodní banky, základní zásady řízení obchodní banky.6.-7. Systematizace bankovních produktů, aktivní bankovní operace, druhy úvěrů.8. Hypoteční úvěr, formy zajištění úvěrů, úvěrový proces.9.-10. Pasivní bankovní operace, druhy vkladů.11.-12. Platební styk a zúčtování bank, nástroje platebního styku, elektronické bankovnictví, platební karty.13. Nebankovní finanční instituce.Cvičení:1. Vznik a vývoj peněz, měnové reformy.2. Úrok, úrokování.3. Jednoduchý a složený úrok.4. Spoření.5. Splácení úvěru.6. Prezentace semestrálních prací.7. Zápočtový test.

Získané způsobilosti

Studenti získají znalosti v daném předmětu v souladu s cílem a obsahem. Jedná se o znalosti fungování bankovního sektoru a jeho významu v ekonmickém systému - teoretický rámec znalostí soudobých peněžních systémů, pojmy peněžní ekonomie, aktivně spojovat teorii s praxí, položit základ pro studium navazujících předmětů.

Literatura

Kent Matthews, Massimo Giuliodori, Frederic Mishkin. The Economics of Money, Banking and Financial Markets ?54.99 The Economics of Money, Banking and Financial Markets. Boston, 2013. ISBN 9780273731801.

Garant

Ing. Lenka Strýčková, Ph.D.

Vyučující

Ing. Lenka Strýčková, Ph.D.