Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Managerial Accounting (KFÚ / MAU-E)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFÚ / MAU-E - Managerial Accounting, Ekonomická fakulta, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Vztah finančního, nákladového a manažerského účetnictví. Rozdíly v obsahu, podrobnosti, rozsahu a časové orientaci. Controlling. Jednookruhová a dvouokruhová soustava účetnictví.2. Vymezení základních pojmů. Náklady - pojetí nákladů ve finančním a manažerském účetnictví. Hospodárnost a efektivnost - vzájemný vztah a formy.3. Klasifikace nákladů z různých hledisek.4. Členění nákladů ve vztahu k objemu aktivity a ke změnám v podmínkách výrobního procesu. Praktické možnosti a omezení výpočtu fixní a variabilní složky nákladů. Volné a využité fixní náklady a jejich vypovídací schopnost. Hraniční (přírůstkové) náklady. Výpočet bodu zvratu.5. Kalkulační systém a jeho využití v řízení. Předběžné kalkulace - propočtové, plánové, operativní. Výsledné kalkulace.6. Metody výsledné kalkulace, kalkulační techniky.7. Úhrnné a rozdílové metody kalkulace. Normová metoda.8. - 9. Kalkulace úplných vlastních nákladů. Kalkulace variabilních nákladů (Direct Costing).10. - 11. Sledování nákladů ve vztahu k útvarům (odpovědnostní účetnictví). Organizační a ekonomická struktura podniku. Kontrola nákladů podle vnitropodnikových útvarů, delimitace pravomoci a odpovědnosti.12. Vnitropodnikové řízení - základní znaky a principy.13. - 14. Rozpočetnictví jako jedna ze soustav řízení podniku. Rozpočty nákladů vnitropodnikových útvarů, jejich využití při řízení. Vztah kalkulace a rozpočtů VP útvarů. Druhy rozpočtů, způsob jejich zpracování a kontroly.

Získané způsobilosti

Studenti získají znalosti v daném předmětu v souladu s cílem a obsahem.

Literatura

RAYBURN, L.G. Cost Accounting - Using a Cost Management Approach. Boston: Richard D. IRWIN, Inc. ISBN 0-256-08649-4.HORNGREN, CH.T., SUNDEM, G.L., STRATTON,W.O. Introduction to Management Accounting. 11th ed., New Jersey: Prentice-Hall, Inc. ISBN 013-977778-4. MORSE, D.C., ZIMMERMAN, J.L. Managerial Accounting. 1st ed., Boston: McGraw-Hill, 1997. ISBN 0-256-18955-2. LARSON, K.D., J. J. WILD and B. CHIAPPETTA. Fundamental Accounting Principles. New York, 2005. ISBN 0-07-111123-9.

Požadavky

Požadavky k zápočtu: aktivní účast na cvičeních v průběhu semestru (testy). Požadavky ke zkoušce: zkoušková písemná práce (maximum 40 bodů, minimum 70%), ústní část zkoušky.

Garant

Ing. Olga Malíková, Ph.D.

Vyučující

Ing. Olga Malíková, Ph.D.