Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Účetnictví vybraných subjektů (KFÚ / UCS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFÚ / UCS - Účetnictví vybraných subjektů, Ekonomická fakulta, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úvodní blokII. Účetnictví subjektů poskytujících finanční služby1. Charakteristické rysy účetnictví bank a finančních institucí (vymezení finančních institucí a jejich činnosti, účetní legislativa, oceňování majetku bank, účtové třídy, hlediska tvorby analytických účtů, směrná účtová osnova).2. Účetní závěrka finančních institucí specifika účetních výkazů banky.3. Konsolidovaná účetní závěrka metody konsolidace, konsolidovaná rozvaha, konsolidovaný výkaz zisku a ztráty, obsahové vymezení přílohy v konsolidované účetní závěrce.4. Peněžní operace, mezibankovní zúčtování, aktivní a pasivní obchody, postup tvorby a použití opravných položek a rezerv.5. Cenné papíry jejich vymezení, obchodování s cennými papíry (CP k prodeji, k obchodování, k držení, emitované CP).III. Účetnictví subjektů poskytujících služby pojištění a zajištění1. Vymezení pojmů (úkoly pojišťoven, základní terminologie, účetní legislativa, oceňování majetku pojišťoven, účtové třídy, hlediska tvorby analytických účtů, směrná účtová osnova, návrh účtového rozvrhu).2. Individuální a konsolidovaná účetní závěrka pojišťoven (účetní výkazy; konsolidace účetní závěrky).3. Technické a netechnické účty v účetnictví pojišťoven (systém sledování nákladů a výnosů, výkaz zisku a ztráty).4. Finanční umístění (vymezení, oceňování a účetní sledování položek účtové třídy 1).5. Vybrané operace v pojišťovací a zajišťovací činnosti. Technické rezervy.IV. Účetnictví neziskových organizací1. Klasifikace neziskových organizací, charakteristika, právní předpisy upravující jejich účtování.2. Specifika účetního zobrazování v účetních výkazech neziskových organizacích nestátního charakteru.3. Specifika účetního zobrazování v účetních výkazech neziskových organizacích státního charakteru. Účetnictví státu.

Získané způsobilosti

Studenti získají znalosti v daném předmětu v souladu s cílem a obsahem. Tyto znalosti budou následně využity v oblastech finančního řízení podniků služeb, tvorby finanční analýzy, zpracování diplomové práce a praxi.

Literatura

Prováděcí vyhlášky k zákonu o účetnictví, č. 501, 502, 504 a 410. 2013. Zákon č. 563/1991 Sb., o účetnictví. 2013. Nováková, Š. Reforma účetnictví ve vybraných účetních jednotkách. I. a II. díl. Praha: Oeconomica, 2011. ISBN 978-80-245-xxxx-x.Jílek, J. a J. Svobodová. Účetnictví bank a finančních institucí. Praha: Grada, 2009. ISBN 978-80-247-2575-8.BOKŠOVÁ, J. Účetnictví komerčních pojišťoven - specifika v ČR. Praha: Wolters Kluwer ČR, 2010. ISBN 978-80-7357-521-2.Takáčová, H. Účetnictví neziskových organizací. Praha: Oeconomica, 2010. ISBN 978-80-245-1664-6.

Požadavky

Pro splnění předmětu je vyžadováno splnění písemného testu na 70%. V rámci zkoušky obdrží student 2 otázky z probrané látky.

Garant

doc. Dr. Ing. Olga HasprováIng. Olga Malíková, Ph.D.

Vyučující

Ing. Zdeněk Brabec, Ph.D.Ing. Olga Malíková, Ph.D.