Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Public Finance (KFÚ / VFI-A)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFÚ / VFI-A - Public Finance, Ekonomická fakulta, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

. Veřejné finance - vymezení základních pojmů, vazeb a aspektů; vazby na ekonomii veřejného sektoru, příčiny rozvoje veřejných financí, argumenty, funkce a principy, makro- a mikroekonomické souvislosti, vývoj fiskální teorie.2. Ekonomická analýza veřejných statků - ekonomické specifikum a charakteristika veřejných statků, typologie, efektivní zabezpečení veřejných statků v podmínkách dílčí a všeobecné rovnováhy.3. Veřejná volba - východiska veřejné volby (soukromý a veřejný zájem), základní postupy veřejné volby, vybrané problémy, uplatnění veřejné volby ve veřejném sektoru.4. Veřejné výdaje, veřejné projekty a veřejné výdajové programy - úvod do analýzy, vymezení základních pojmů, druhy veřejných výdajů a klasifikace, makro - a mikroekonomické aspekty a dopady veřejných výdajů, faktory ovlivňující objem, strukturu a dynamiku veřejných výdajů.5. Analýza efektivnosti veřejných výdajů, veřejných projektů a veřejných výdajových programů - efektivnost veřejných výdajů, projektů a výdajových programů, metody analýzy jejich efektivnosti.6. Veřejné příjmy. Daně. - vymezení základních pojmů, daňová pravomoc a daňové určení, klasifikace, historicko-teoretické aspekty.7. Úvod do daňové teorie - daňové principy, spravedlnost daní, efektivnost daní (daňové břemeno, administrativní náklady), daňový přesun a dopad.8. Sociální zabezpečení - příčiny vzniku, nástroje realizace, sociální pojištění.9. Prostorové aspekty veřejných financí, fiskální federalismus, fiskální decentralizace, místní finance.10. Rozpočtová a fiskální politika - vymezení základních pojmů, vazby mezi rozpočtovou a fiskální politikou, různé vlivy.11. Krátkodobá a dlouhodobá fiskální nerovnováha - důsledky a možnosti řešení.12. Soudobé trendy v oblasti veřejných financí - vymezení, vybrané problémy veřejných financí ve smyslu evropské integrace.13. Veřejné finance v ČR - úvod do problematiky, veřejná rozpočtová soustava, daně v ČR, deficit a dluh,zásadní změny po roce 1989.

Získané způsobilosti

Studenti získají znalosti v daném předmětu v souladu s cílem a obsahem.

Literatura

JACKSON, P.M., BROWN, C.V. Ekonomie veřejného sektoru. 1. vyd. Praha: Eurolex Bohemia, 2003. ISBN ISBN 80-86432-09-.Jackson, P. M. - Brown, C. V. Public Sector Economics. Cambridge USA, 1990. ISBN 0-631-16208.

Požadavky

Úspěšné absolvování testu.

Garant

Ing. Jan Mačí

Vyučující

Ing. Jan Mačí