Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Podnikatelská etika v Evropském kontextu (KMG / PEE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMG / PEE - Podnikatelská etika v Evropském kontextu, Ekonomická fakulta, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Podstata podnikatelské etiky, vymezení základních kategorií a pojmů2.Historie podnikatelské etiky, vztahy mezi podnikatelskou etikou a jinými disciplínami3.Etické teorie, základní prvky etických teorií4.Etické hledisko, etický problém a etické dilema, součásti etického myšlení5.Etické rozhodování, modely etického rozhodování6. Společenská zodpovědnost podnikání, vzorové typy společenské zodpovědnosti podnikání7.Společenská zodpovědnost podnikání - analýza na základě "Stakeholderů", rozsah zodpovědnosti podniku, morální rozvoj podniku8.Podniková (organizační) kultura, předpoklady integrace etiky do podnikové kultury9.Začlenění etiky do podnikové strategie, etický profil, etické vedení10.Rozvoj etického chování organizací a řídících pracovníků11.Institucionalizace etiky v podniku, porušování norem etického chování12.Socializační proces, psychologický kontrakt a loajalita, etický kodex13.Mezinárodní podnikatelská etika, morální principy v mezinárodním podnikání14.Kulturní rozdíly v mezinárodním podnikání, klíčové etické problémy podnikání v mezinárodním kontextu, základní mezinárodní práva, důležitost faktů a kultury

Získané způsobilosti

Po absolvování předmětu studenti:- pochopí vztah mezi etikou a ekonomickými, politickými a společenskými situacemi- pochopí podnikatelskou etiku v kontextu s personálním managementem, financemi, marketingem a dalšími manažerskými oblastmi- rozvinou sociální dovednosti, které podpoří etické chování- získají poznatky, dovednosti a analytické techniky pro rozhodování a řešení problémů v souladu s etickými principy- získají povědomí o metodách a postupech pro udržení etických standardů v praxi.

Literatura

DeGeorge R. T.:. Business Ethics, Prentice Hall, 5. vyd. 1999. Barry, N. P.:. Business Ethics, Purdue University Press. 1999. Shaw, W. H.:. Business Ethics, Wadsworth. 1998. Luknic, A. S.:. Štvrtý rozmer podnikania - etika, Slovak Academic Press, 1994.

Požadavky

Podmínky pro získání zápočtu:- účast na cvičeních: 85 % - zpracování seminárních prací (případové studie, praktická cvičení): 100 %- semestrální práce Hodnocení:Získané vědomosti a poznatky budou hodnoceny zpracováním semestrální práce ve skupině na dané téma o rozsahu 1500 - 2000 slov, která bude prezentována na cvičeních. Hodnocení: 10 bodů (min. 7 bodů)Zkouška: písemná bude zahrnnovat všechny probírané oblasti. Hodnocení: 20 bodů (min. 13 bodů)Minimální požadavky pro úspěšné absolvování předmětu zahrnující obě hodnocení: 66 % (20 bodů)

Garant

doc. Ing. Jozefína Simová, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Jozefína Simová, Ph.D.doc. Ing. Jozefína Simová, Ph.D.