Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Průvodní operace v MO a celnictví (KMG / POC-M)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMG / POC-M - Průvodní operace v MO a celnictví, Ekonomická fakulta, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Okruhy přednášek1. Financování v mezinárodním obchodě. Význam a rizika pro prodávajícího a kupujícího. Služby finančních institucí pro exportéry. Bankovní i nebankovní nástroje financování dodavatele a odběratele. Factoring, forfaiting, leasing.2. Mezinárodní přeprava zboží. Subjekty a právní úprava vztahů v mezinárodní přepravě. Charakteristika jednotlivých druhů přeprav, racionalizace přepravních systémů, působení mezinárodních organizací v jednotlivých druzích přeprav, používané dokumenty.3. Kontrolní a skladovací operace. Význam kontroly a certifikace pro mezinárodní obchod s hmotným zbožím, smluvní zajištění, kontrolní společnosti, kontrolní certifikáty. Místo skladovacích operací v mezinárodním obchodě se zbožím, typy skladů, smluvní zajištění, dokumenty.4. Pojištění v mezinárodním obchodě. Pojišťovací instituce a pojistné smlouvy, druhy pojištění v mezinárodním obchodě. Pojištění mezinárodní přepravy zboží, rozsahy pojištění, pojistné podmínky, likvidace škod, používané dokumenty. Pojištění exportních úvěrů, význam státní podpory pojištění exportu. Anglická pojistná praxe.5. Celnictví. Intrakomunitární a extrakomunitární obchod EU. Právní normy národní a komunitární. Základní pojmy celního kodexu. Clo, typy celních sazeb, celní dluh. Celní hodnota, metody určení, prokazování. Celně schválená určení, celní režimy, charakteristika a využití v praxi. Společný celní sazebník. Původ zboží, určení a prokazování, dokumenty, preferenční a nepreferenční systém EU. Celní řízení, průběh dokumenty. Elektronizované a harmonizované celní řízení v EU.

Získané způsobilosti

Studenti získají znalosti v daném předmětu v souladu s cílem a obsahem.

Literatura

ČERNOHLÁVKOVÁ, E., MACHKOVÁ, H., SATO, A. a kol. Mezinárodní obchodní operace. Praha: Grada Publishing, 2010. ISBN 978-80-247-3237-4.BÖHM, A. Pojištění pohledávek v mezinárodním obchodě. Praha: Professional Publishing, 2009. ISBN 978-80-7431-004-1.NOVÁK, R. et al. Nákladní doprava a zasílatelství. Praha: ASPI, 2005. ISBN 80-7357-086-6.NOVÁK, R. Námořní přeprava. Praha: ASPI, 2005. ISBN 80-7357-070-X.MÁČE, M. Platební styk klasický a elektronický. Praha: Grada Publishing, 2006. ISBN 80-247-1725-5.

Požadavky

1 průběžný písemný test, 1 závěrečný zkouškový test.

Garant

Ing. Jaroslav Demel, Ph.D.

Vyučující

Ing. Jaroslav Demel, Ph.D.Ing. Jaroslav Demel, Ph.D.