Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Průvodní operace v MO a celnictví (KMG / POM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMG / POM - Průvodní operace v MO a celnictví, Ekonomická fakulta, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Kontrolní a skladovací operace. Význam kontroly pro obchod s hmotným zbožím, smluvní zajištění, kontrolní společnosti, kontrolní certifikáty. Místo skladovacích operací v mezinárodním obchodě se zbožím, typy skladů smluvní zajištění, dokumenty.2. Mezinárodní přeprava zboží. Smlouvy a subjekty v mezinárodní přepravě. Charakteristika jednotlivých druhů přeprav, racionalizace přepravních systémů, působení mezinárodních organizací v jednotlivých druzích přeprav, používané dokumenty.3. Pojištění v mezinárodním obchodě. Pojišťovací instituce a pojistné smlouvy, druhy pojištění v mezinárodním obchodě. Pojištění mezinárodní přepravy zboží, rozsahy pojištění, pojistné podmínky, likvidace škod, používané dokumenty. Anglická pojistná smlouva.4. Celnictví. Právní úprava ČR. Základní pojmy celního zákona. Clo, typy celních sazeb, celní dluh. Celní sazebník. Původ zboží, určení a prokazování, dokumenty. Celní hodnota, metody určení, prokazování. Celně schválená určení, celní režimy, charakteristika a využití v praxi. Celní řízení, průběh dokumenty.

Získané způsobilosti

Studenti získají znalosti v daném předmětu v souladu s cílem a obsahem.

Literatura

MACHKOVÁ, H., SATO, A., ZAMYKALOVÁ, M. a kol. Mezinárodní obchod a marketing. Grada Publishing, Praha 2002. ČERNOHLÁVKOVÁ, E., MACHKOVÁ, H. a kol. Mezinárodní obchodní operace. II. Grada Publishing 2003. Exportér, příloha HN. ČERNOHLÁVKOVÁ, E., MACHKOVÁ, H. a kol. Mezinárodní obchodní operace. II. Grada Publishing 2003. ISBN 80-247-0686-5.

Požadavky

písemná zkouška

Garant

Ing. Ludmila Kučerová

Vyučující

Ing. Ludmila Kučerová