Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Evropská integrace - rozpočty a fin.toky (KPE / EEI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPE / EEI - Evropská integrace - rozpočty a fin.toky, Ekonomická fakulta, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Historický vývoj EU - etapy rozšiřování ES, EU a nové členské země2. Instituce EU - Evropská komise, Evropský parlament3. Rozpočet EU - principy, struktura příjmů a výdajů, ČR a rozpočet EU4. Schengenský systém - podstata, začlenění ČR do Schengenského systému5. Úvod do problematiky - politiky společné, koordinované6. - 7. Politika Hospodářské a sociální soudržnosti - principy, cíle politiky HSS, strukturální fondy, Kohezní fond, operační programy na období 2007 - 2013, podstata získávání finančních prostředků ze zdrojů EU8. Dopravní politika v EU, harmonizační opatření9. Daňová politika - přímé daně, nepřímé daně - daňová harmonizace10. Politika na podporu výzkumu a technologického vývoje - rámcové programy11. Trh práce v EU a podnikání v EU - podmínky pro práci v členských zemích EU, možností realizace podnikatelských aktivit12. Zemědělská politika - podstata fungování zemědělské politiky, reformy ZP13. Politika životního prostředí - zhodnocení současného stavu, význam regulačních nástrojů, granty a dotace, náklady a výnosy14. Obecné principy v přechodu na měnovou unii a konvergenční kriteria, Přínosy a náklady měnové unie15. Časový vývoj hospodářské a měnové unie a postupy aplikované zavádění jednotné měny EURO,16. Vývoj evropské ekonomické integrace v historickém kontextu u nečlenských států Evropy17.Nové členské země EU - Rumunsko, Bulharsko - ekonomické zhodnoceníTurecko, Chorvatsko, Makedonie18. Vztahy mezi EU a Českou republikou19. Norsko a Evropská unie

Získané způsobilosti

Studenti získají znalosti v daném předmětu v souladu s cílem a obsahem, tj. studenti získají odbornou znalost v ekonomických otázkách týkajících se EU.

Literatura

KÖNIG, P., LACINA, L. a kol. Rozpočet a politiky Evropské unie. C.H.Beck, , 2004, 1. vyd. ISBN 80-7179-846-0.SVOBODA, P. Úvod do evropského práva, C.H.Beck, 2004, 1. vyd. ISBN 80-7179-857-6.HAKENBERG, W. Základy evropského práva, C.H.Beck, 2005, 2. vyd. ISBN 80-7179-924-6.http://europa.eu/. www.euroskop.cz. www.evropska-unie.cz. www.strukturalni-fondy.cz/.

Požadavky

zápočet: prezentace semestrální práce, její obhajobapísemná zkouška, min. 60 % bodů

Garant

Ing. Kateřina Maršíková, Ph.D.

Vyučující

Ing. Kateřina Maršíková, Ph.D.