Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Environmentální ekonomie a management (KPE / EMA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPE / EMA - Environmentální ekonomie a management, Ekonomická fakulta, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod do problematiky ekonomie životního prostředí. Environmentální ekonomie. Ekologická ekonomie. Globální environmentální problémy lidstva a jejich ekonomické souvislosti.2. Vztah ekonomie a životního prostředí. Teorie statků. Rozhodování spotřebitelů o spotřebě statků životního prostředí. Tržní selhání. Veřejné statky a přírodní statky. Teorie externalit. Environmentální externality a role státu.3. Environmentální kapitál a jeho složky. Teorie blahobytu. Udržitelný rozvoj a jeho dimenze. Hodnocení udržitelnosti. Indikátory udržitelného rozvoje. Kompozitní indikátory udržitelného rozvoje. Environmentální upravené indikátory ekonomické výkonnosti.4. Koncepce oceňování životního prostředí. Metody oceňování.5. Politika životního prostředí a její principy. Instituce a strategické dokumenty v ČR.6. Normativní nástroje politiky životního prostředí. Mezinárodní smlouvy a dohody. Dobrovolné nástroje ochrany životního prostředí. Tržní nástroje politiky životního prostředí. Poplatkový systém k ochraně životního prostředí. Daně a ekologická daňová reforma. Dotace a environmentální fiskální reforma. Obchodovatelná práva a povolení.7. Složkové politiky ochrany životního prostředí - v ČR a v EU.Environmentální management:8. Řízení organizace, procesní přístupy. Environmentální aspekty, plánování, zavedení, provoz a kontrola.9. Definice a pojmy řízení jakosti. Řízení ochrany životního prostředí. Environmentální management podle kriterií EMAS a ISO.10. Environmentální manažerské účetnictví. Environmentální náklady. Metoda Total Cost Assessment. Environmentální výnosy.11. Společenská odpovědnost firem. Dobrovolné nástroje na podnikové úrovni. Zelené nakupování.12. Environmentální účetnictví.

Získané způsobilosti

Studujcí získají znalosti v daném předmětu v souladu s cílem a obsahem, tj. studující porozumí principu udržitelného rozvoje, a to principu odpovědnosti vůči budoucím generacím, který by podniky při svém rozvoji měly vždy zohlednit.

Literatura

SLAVÍKOVÁ, L., VEJCHODSKÁ, E., SLAVÍK, J. aj. Ekonomie životního prostředí - teorie a politika. Praha: Alfa Nakladatelství, 2012. ISBN 978-80-87197-45-5.REMTOVÁ, K. Výkladový slovník základních pojmů z oblasti udržitelného rozvoje. Praha: MŽP, 2009. ISBN 978-80-7212-506-7.ČSN ISO 14001 Systémy environmentálního managementu - Specifikace s návodem pro její použití. Databáze Proquest. ČAMROVÁ, L. (ed.). Ekonomie a životní prostředí: nepřátelé, či spojenci?. Praha: Alfa Publishing, 2007. ISBN 978-80-86851-69-3.VEBER, J. Environmentální management. Praha: VŠE, 2002. ISBN 80-245-0336-0.ŠAUER, P. Kapitoly z environmentální ekonomie a politiky i pro neekonomy. Praha: Univerzita Karlova, Centrum pro otázky životního prostředí, 2007. ISBN 80-870-7606-0.RITSCHELOVÁ, I. aj. Politika životního prostředí Vybrané kapitoly, Environmentální management. Ústí nad Labem: Univerzita J. E. Purkyně, 2006. ISBN 80-7044-779-6.FILDÁN, Z. Povinnosti firem v podnikové ekologii. Tachov: EnviGroup, 2009. ISBN 978-80-904215-4-7.

Požadavky

Podmínkou pro absolvování je zpracování a obhajoba semestrální práce na zadané téma a min. 60% úspěšnost v písemném testu. Součástí kurzu jsou odborné exkurze a přednášky.

Garant

prof. Ing. Iva Ritschelová, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Iva Ritschelová, CSc.Ing. Magdalena Zbránková, Ph.D.